У нас

“Мистерията на българските гласове” в съвместен концерт с Джейкъб Колиър

Това съобщи продуцентът на хора Бояна Бункова.

На 11 юли в Зала 1 на НДК ще се проведе съвместен концерт между музиканта, продуцент и мултиинструменталист Джейкъб Колиър и световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове“, в който ще прозвучат за пръв път съвместни интерпретации на носителя на наградата “Грами“ и прочутия женски хор.

Това коментира в предаването “Денят на фокус“ на Радио “Фокус“ продуцентът на хор “Мистерията на българските гласове“ Бояна Бункова.

Джейкъб Колиър е млад британски изпълнител с 6 награди “Грами“, чийто талант е добре познат в музикалните среди и сред младата публика, и чиято добра интеракция с публиката прави концертите му да се превръщат в истински спектакъл. “Идеята за хор с публиката се получава случайно на негов концерт, като започва съвсем спонтанно да ги дирижира и да им подава тонове, и се получава страхотна магия. И оттогава прави този “номер“ по време на своите концерти.“ Само на 29 години Джейкъб Колиър има много сериозна аура и е работил с музиканти, като Ханс Цимер, Coldplay, Шон Мендес, Тай Дола $ign, Даниел Цезар и други.

Началото на интересното партньорство се поставя след като на едно от многото видеа, които Джейкъб Колиър прави, за да обяснява на популярен език различни музикални теми, споменава, че много би искал да работи с невероятния хор от България.

Няколко месеца по-късно Бояна Бункова се свързва с мениджъра му чрез писмо без да влага много големи очаквания. За изненада няколко дена по-късно получава въодушевен отговор от екипа, а по-късно и от самия музикант, че с радост би участвал в подобна колаборация.

“Започнахме да планираме записи още през 2020 година, но се случи пандемията, отложихме ги, после ги отложихме пак и втори, и трети път, защото пък неговата кариера междувременно се изстреля страшно нависоко, той стана изключително популярен, започна печели “Грами“ всяка година, получи страшно много покани за участие, направи няколко световни турнета и нямаше време. Тази година, когато се свързаха отново с мен да си направим записите, които ги планираме от много време, казаха: “Ама той, Джейкъб, много ще иска да направите заедно концерт“, И аз казах: чудесно щом и концерт иска, още по-добре.“

През последните години “Мистерията на българските гласове“ направи колаборация с различни изпълнители, като Лиса Джерард, Графа, SkilleR, като изпълненията са наистина уникални, разказа продуцентът.

“Традиционния репертоар и колаборациите с различни изпълнители не са в противоречие, едното не пречи на другото. Смятам че е добре да има и от едното, и от другото, и за всеки да избира на какъв концерт да отиде. С тези колаборации ние успяваме да стигнем пък до публика, която иначе не бихме достигнали по никакъв начин и си разширяваме кръгозора, и публиката, и възможностите страшно много.“

Бояна Бункова сподели още, че хорът през 2019 година, преди пандемията е имал около 40 концерта извън България, като всяка публика в различните държави е много уникална в реакциите си. “Сълзите са много често срещано явление. Този вид пеене е по-различен от балкантото, т.е. от оперното и класическо пеене, то е по-старо и по-древно. Възможно е по някакъв начин да докосва хората като някаква първична сила, която е стара и е на хиляди години.“

Източник: Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *