Водещи новиниСъдби

Местната фермерка Мария Попова съчетава страстта към зеленчукопроизводството с поезията

Талантливата търновка ще рецитира свои стихове на благотворителен концерт

 

ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ МАРИЯ ПОПОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪЧЕТАВА СТРАСТТА КЪМ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВОТО С ПОЕЗИЯТА.

Местна фермерка съчетава страстта към зеленчукопроизводството с поезиятаАтрактивната дама се препитава със земеделие и сама продава продукцията си. Стопанството й е на площ около 5 дка в Балван и няма нищо против да посрещне всеки, който желае, на място, за да се убеди в добрите практики при отглеждането на реколтата. Държи на естественото производство и отрича влагането на химия. Успоредно с фермерството тя развива и своята дарба – поезията.

Мария Попова е на 40 години, родом от Велико Търново, но живее в Балван.

Отглежда домати, краставици, пипер, патладжан, карфиол, зеле и пъпеши. В земеделската работа й помагат най-близките й хора, защото е физически невъзможно да се справи сама с цялото стопанство.

„Сея традиционни за региона сортове зеленчуци. Тази година е много по-добра от миналата, защото времето е топло. Част от миналогодишната реколта се провали. Добивът е по-голям, особено при краставиците. Доматите са сочни и вкусни, някои са с тегло около 800 – 1000 грама.

Пъпешите са страхотни, сортът е „Кехлибар“. Миналата година извадих пъпеш с тегло 7,5 кг“, споделя фермерката.

Тя обича да комуникира с хората, затова и с удоволствие сама продава стоката си на кооперативния пазар в старата столица, а в събота задължително е на фермерския пазар в кв. „Бузлуджа“.

Това, което отличава атрактивната болярка Мария Попова от останалите хора в бранша, е нейната литературна дарба.

Местна фермерка съчетава страстта към зеленчукопроизводството с поезията„Пиша и рецитирам поезия. Това е амплоато на душата ми. С течение на времето животът те грабва, грижите стават много и можеш да преустановиш тотално връзката със самия себе си. За момент бях спряла да пиша, но се върнах към това мое прозвище. Пиша и рецитирам в камерни зали, на тържества и благотворителни събития“, разказва тя.

Споделя, че нейната поезия извира от душата й.

Тематиката, върху която са концентрирани стиховете й, обхваща божествената същност на личността. Засега няма издадени стихосбирки, защото е на мнение, че стойностите неща трябва да бъдат подкрепяни, а не човек сам да плаща за това.

Как да разбереш птиците без полет,

ранените гнезда не свиват своя пролет,

смирената тъга не може без окови,

малцина без крила родени са готови.

„Мога да пиша по всяка време на денонощието. Случвало ми се е и докато съм на работа. Музата сън няма. Жаждата за любов, за бягство от водовъртежа на живота и красотата ме вдъхновяват. Сякаш човек не се замисля какво иска от този живот. Раждаш се, създаваш семейство, ходиш на работа, а животът минава. А всъщност душата има съвсем различни други ценности“, твърди Попова.

Следващата интригуваща изява на болярката, която предстои, е участие в благотворителния концерт „С песен и стих в сърцата“.

Местна фермерка съчетава страстта към зеленчукопроизводството с поезиятаМероприятието ще се проведе във Велико Търново на 23 октомври в ДКС „Васил Левски“ и на него ще се набират средства за двойки с репродуктивни проблеми. Мария и други автори ще четат поезия, а на сцената ще се изявят Маргарита Хранова, Нели Рангелова и още много популярни естрадни певици.

„От дете много обичах да рецитирам. Щастлива съм, че тръгнах по пътя към себе си. Чувствам се свободна и имам усещането, че ако разперя ръце, мога да полетя“, допълва тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *