Общество

В 17 населени места във Великотърновско пият вода с нитрати

РЗИ издаде 4 предписания и наложи 4 акта

 

И ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА ЕКСПЕРТИТЕ ОТ РЗИ УСТАНОВИХА НЕРЕДНОСТИ ПО ОТНОШЕНИЕ КАЧЕСТВОТО НА ПИТЕЙНАТА ВОДА В ОБЛАСТТА.

Традиционният мониторинг на химичните и микробиологичните показатели на животворната течност показва, че предимно населението в селата е най-засегнато от проблема. В тази връзка от здравното ведомство са издали 4 предписания и наложили 4 акта.

От изследваните 147 проби питейна вода от централни водоизточници през отчетения период отклонения от нормите са установени при 20 бр.

Несъответствие по микробиологични показатели са констатирани в Райковци и Средни колиби. В двете села от чешмите тече вода с бактериите коли форми, ешерихия коли и ентерококи. В Буйновци пък животворната течност е с ентерококи. Взетите контролни проби от Райковци са стандартни, а повторен анализ за Буйновци и Средни колиби предстои през юли.

Отклонения по химични показатели в региона има по отношение на нитрати.

Проблемът е налице в Хаджидимитрово, Алеково, Горна Студена, Стрелец, Никюп, Сухиндол, Горна Липница, Орловец, Каранци, Иванча, Стефан. Стамболово, Върбовка, Обединение, Совата, Коевци, Деляновци и Червена.

През тримесечието са изследвани 14 проби води от минералните водоизточници в Свищов, Овча могила, Полски Тръмбеш и Обединение. Отклонения в нормите са установени в пунктове от водопреносната мрежа в лятната къпалня и водоизточника в Полски Тръмбеш по показатели колиформи, ентерококи, общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 22оС и общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 37оС. Контролните проби и от двата пункта са стандартни.

Във връзка с контрола по качеството на водите в областта през отчетния период са издадени 4 предписания до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново, за мерки, осигуряващи качества на водата, отговарящи на изискванията за питейно-битови цели, в селата Райковци, Средни колиби и Буйновци.

От здравното ведомство са дали наставления и за предприемане на действия за изясняване конфигурацията, границите, площта и собствеността на имота, в който се намират шахтовите и сондажните кладенци за питейно-битово водоснабдяване на село Царевец.

Съставени са общо 4 акта за установени административни нарушения на отговорните лица, от които 3 за неизвършени задължителни периодични медицински прегледи и 1 за лоши микробиологични резултати в питейната вода за село Райковци.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “В 17 населени места във Великотърновско пият вода с нитрати

  • Ще става и по- зле защото водопроводната мрежа в 95 процента е от онова ” уж лошото” време.Какво създаде ” демокрацията” освен грабеж.корупция и пропаганда на свободията и низък морал.Е дойде време да си сърбаме надробената за 35 години попара.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *