Водещи новиниОбществоПавликени

77-годишната баба Надка отвя конкуренцията и спечели Мастърс турнир по тенис на маса в Албена

Ветеранката е практикувала 6 вида спорт, навремето била трактористка

 

77-годишната Надка Денчева от Павликени смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс „Албена“

77-годишната баба Надка отвя конкуренцията и спечели Мастърс турнир по тенис на маса в АлбенаШампионката бе приета и от кмета инж. Емануил Манолов. Предстои още един турнир там и тя отново отива със същия дух за победа. Надява се покрай спортните битки да има време и за плаж. Известно време била спряла със спортните изяви, но тъй като се чувства още млада сред младите, решила да продължи. „Като се събера с хора на моята възраст, просто не мога да ги понасям, защото все приказват за болежки“, шегува се баба Надка. Сега се радва на медийния интерес към нея от националните телевизии, но не скромничи излишно и смята, че той е заслужен. В турнира в „Албена“ се включила с голямо желание. Пред това имало такъв в Павликени, играла срещу мъжете и той послужил за една добра тренировка, преди да замине за морето.

НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ТОВА Е ПЪРВИЯТ Й ТРОФЕЙ, НО В КОЛЕКЦИЯТА СИ ИМА ОЩЕ МНОГО.

С тенис на маса се занимава още като 15-годишна ученичка в павликенския Техникум по механизация на селското стопанство. Тогава нямало кой да я победи. Била на пансион и като си научела уроците, отивала при масата за тенис. Купила си и хилка, китайска, с която играе и до днес. Здрава се оказала.

Баба Надка показвала решителност не само в спорта. Родена е в шуменското село Ружица, но 14-годишна сама избрала къде да учи, макар специалността да не била много за момичета, и никой не можал да я спре. Като се записвала, подскочила пред директора от радост. Дошла в Павликени и останала там.

Многократно е участвала в работнически първенства.

С отбора на завода в Павликени – „Вагрянка“, печели първо място, представяла е и завод „Заря“. „Сега е умряла работа, нищо няма. Не че хваля, но бях много добра. Не съм се посрамвала. Медали нямаше, но връчваха грамоти, даваха и парични награди. Не съм си броила участията, защото не съм имала тази цел. Бях всестранно развита личност навремето, а и сега не се давам. Била съм първа на тласкане на гюле, мятане на диск, хвърляне на копие. Бях обявена за най-добър републикански вратар по хандбал. Имам и два медала (сребърен и бронзов) от кроса в Павликени. Имам дълъг спортен път, повече от 60 години. Ще спортувам, докато мога“, разказва за „Борба“ ветеранката.

Че Надка Денчева си е мъжко момиче, спор няма. 20 години въртяла волана на трактора, после още 20 години била санитарка в болницата в Павликени.

Там се е и пенсионирала, но продължава да си поддържа формата. А рецептата е простичка. „Аз много се трудя, имам си градинка и може би това ми дава сила да бъда жизнена. Правя редовно и гимнастика“, споделя тя.

Има двама сина, една внучка и трима внуци, както и две правнучки, които иска да ги научи, живот и здраве, да станат шампионки като баба си.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “77-годишната баба Надка отвя конкуренцията и спечели Мастърс турнир по тенис на маса в Албена

  • Много е пъргава, да не е роднина на Гайтанския Вълк

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *