Водещи новиниОбщество

Бум на сигнали до РИОСВ за пострадали от градушки птици

Разследва се и случай на замърсяване от потънал край Свищов кораб

 

БУМ НА ПОДАДЕНИ СИГНАЛИ ДО ЕКОИПСКЦИЯТА ОТ ГРАЖДАНИ ЗА ПТИЦИ, пострадали от голямата градушка в началото на юни.

Хората са алармирали за шест ранени щъркела. Белите крилати са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващи грижи. Там са изпратени и ранен обикновен мишелов, забелязан в Първомайци, домашна кукумявка със счупено крило в Иванча и малък пъстър кълвач със счупено крило в Масларево. Екоинспекторите са съдействали и за сива чапла, намерена в Миндя, която паднала от гнездото, и за млад екземпляр от вида „Европейски таралеж“ в Къпиново.

През изминалия месец служителите на РИОСВ са откликнали и на сигнал за наличие на нефтено петно във водите на Дунав в района на Свищов с предполагаем източник – потънала дълбачка „Вида“. Казусът е препратен на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и съответните структури на МОСВ. При оглед на акваторията при потъналата дълбачка не е установено вторично изтичане на нефтопродукти и не е забелязано замърсяване по повърхността на водата.

Друг любопитен сигнал е подаден в писмен вид и е свързан с твърденията, че дейността на кравеферма е довела до замърсяване на реката в Плаково и на яз. „Даровец“ във Велчево.

Извършена е проверка на място с представители на Община Велико Търново, Областна дирекция „Безопасност на храните“ и БДДР Плевен. При огледа е установено съхранение на торова маса извън съоръжението за тази цел, за което ще бъде издадено предписание от съответната институция. При моста за Велчево и в района на яз. „Хмела“ не е установено замърсяване и миризма от кравефермата.

През юни от експертите на РИОСВ са извършени 89 проверки на 83 обекта. От тях 60 са планови и 29 извънредни. В рамките на осъществения контрол са издадени 18 предписания и пет наказателни постановления на обща стойност 24 800 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *