Общество

До 2000 лева стигат глобите за умишлен палеж на стърнища

Между 200 и 2000 лева са глобите за умишлен палеж на стърнища

При повторно деяние санкциите са по-високи.

От Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, апелират всички собственици, ползватели, арендатори, които се занимават с дейности в земеделските земи, да спазват разпоредбите на пожарната. Контролът се извършва през целия летен сезон.

Най-важното е изграждането на т.нар. пожарозащитни ивици, които разделят нивите от пътя и от съседните парцели. Основните причини за пожари в обработваеми земи през лятото са свързани с неизправности в техниката. Заради това в земеделските площи не бива да се допускат машини, които не са преминали технически преглед. Освен това те трябва да бъдат оборудвани с необходимите пожаротехнически съоръжения, които да са проверени и изправни. Служителите задължително трябва да са преминали инструктаж.

„Тези пожари обикновено са много трудно доказуеми. Рядко се стига до конкретен извършител“, казват експертите.

По думите им дори умишленото запалване е много трудно доказуемо, но следвайки самата фактическа обстановка, може да се прецени откъде идва запалването. Има такива случаи – хвърлен фас, палене на огън в дворовете на къщи, които са в близост до нивите, изхвърлени или паднали стъклени шишета, които се превръщат в лупи и слънчевите лъчи се отразяват от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *