Общество

Хора с интелектуални увреждания печелят награди от творчески фестивал

Търновската група беше отличена за своя авторски театрален спектакъл „От сътворението до“

 

ДЕСЕТ ДУШИ С МЕНТАЛНИ ДЕФИЦИТИ УЧАСТВАТ В ГРУПАТА „ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЧКА ЗА ТАЛАНТИ И ПРИЯТЕЛИ“, КОЯТО ПРОСЛАВЯ СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Хора с интелектуални увреждания печелят награди от творчески фестивалТалантливите мъже и жени с интелектуални увреждания спечелиха куп награди на фестивала „Неоткрити, красиви надежди” в Китен. Лицата са потребители на Комплекса за социални услуги за лица с умствена изостаналост във Велико Търново, който се намира на ул. „Никола Габровски“ 49. В тяхната подготовка много труд и усилия са вложили членовете на екипа на звеното, които денонощно са грижат за благоденствието на уязвимите лица.

Театралната група стартира дейност преди 2 години по проект „Театрална работилничка за таланти и приятели“ по инициатива на обитателите на институцията.

„Те искаха да преодолеят сценичната треска и да могат да се представят пред публика.

Доброволец на сдружение „Зов“ се присъедини към нас, за да отработят изявата на сцената. Мината година на фестивала „Неоткрити, красиви надежди“ в Китен групата спечели наградата за дебют и най-добър сценичен спектакъл и реквизит. Тази година отново се явиха на този конкурс и спечелиха втора награда за най-добър сценичен спектакъл, наградата на публиката, специалния приз на Община Шумен, трето място в състезанието по петанк и отделно награда за декори. Всичко е изработено от екоматериали“, обясни управителят на комплекса Мая Божкова.

Представлението на групата носи името „От сътворението до“ и цели да се популяризира каузата за опазване на околната среда.

В спектакъла участват 10 потребители и един доброволец, а трима служители на институцията са ангажирани в репетициите и изработването на декорите. Репетициите били по два часа почти всеки делничен ден.

„Този спектакъл започнахме да го подготвяме от началото на април т.г. Напреднаха бързо, имаха голямо желание и музиката им стана любима. Доброволецът Николай Христанов създава страхотно настроение на групата. За нашите потребители всичко това е прекрасно приключение. Лицата с интелектуални затруднения притежават много дарби и умения. Имат желание да се развиват и изявяват.

Дори са благословени с таланти, които може би останалите от общността не притежават“, посочи Божкова.

Тя съобщи, че проектът „Театрална работилничка за таланти и приятели“ е бил утвърден от Агенция за качество на социалните услуги като добра практика и предстои по него да бъде издаден сборник, по който да се работи и с други хора с увреждания.

Управителката допълни, че в звеното имат нужда от материали, за да продължат тяхната артдейност. Планират изработка на кукли за театър.

„Имаме девойка, които вече 6 години е трудово заета. Работи като хигиенист в друга социална услуга. Трима потребители в момента карат курс за камериерки и имат желание да работят. Сдружение „Зов“ осигури стипендия за изкарване на летен стаж и на други наши потребители“, сподели още Божкова.

Във вторник сутринта театралната група зарадва със своето представление хората от старческия дом „Венета Ботева“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *