Горещи новиниГорна ОряховицаЗдраве

Извадиха камък колкото орех от тънкото черво на пациент в горнооряховската болница

Състоянието е много рядко срещано, а смъртността при такива случаи е до 30%

 

 ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ СПАСИХА ПАЦИЕНТ, КОЙТО ПОЛУЧИЛ НЕОБИЧАЙНО И РЯДКО СРЕЩАНО УСЛОЖНЕНИЕ НА ЖЛЪЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ.

67-годишният мъж преминал сложна операция в хирургичното отделение на горнооряховската болница след като преди това бил върнат от друго лечебно заведение. Човекът живее втори живот благодарение на медиците в общинската клиника в железничарския град. Те успели да извадят жлъчен камък, мигрирал в тънкото черво. Образуванието било с размери 4 см. дължина и 2,5 см. широчина.

В края на юни пациентът е потърсил помощ в Първо вътрешно отделение в МБАЛ. След преглед е установена чревна непроходимост и е настанен в отделението по хирургия от д-р Мирена Коцева. На следващия ден д-р Пламен Маринов и колегата му гастроентеролог д-р Илко Костурков обсъждат случая като търсят причината за състоянието на болния.

 След пълни изследвания и извършена фиброколоноскопия, те откриват, че в тънкото черво на пациента е заседнал камък, който е преминал от жлъчния мехур там.

Междувременно състоянието на пациента се влошава. Насрочена е спешна операция, при която се потвърждава, че в корема има чревна непроходимост и е налице начало на перитонит. Оперативният екип изважда успешно камъка, заседнал в тънкото черво.

„Механизмът на тази патология е следната – образуван в жлъчния мехур камък пробива стената му, вследствие на множество възпаления, и мигрира в червата, отправяйки се към изхода, като накрая се заклещва в тънкото черво. Самата операция- ентеролитотомия, не е толкова уникална, а по-скоро фактът, че много рядко се случва камъкът да се придвижи към стомаха, в дебелото или в тънкото черво.

И ако той е по-голям от 2 см, запушва тези органи и води до чревна непроходимост.

Тази болест за пръв път е описана през 1635 година от датския лекар Расмус Бартолин. Въпреки че днес медицината е напреднала, смъртността при такова усложнение още е висока. От 16% до 30%. Такова усложнение се среща много по-често при жени, отколкото при мъже. За 37-годишната ми практика, това е едва третия случай с мигриращ камък от жлъчния мехур, с който се срещам“. Това коментира д-р Пламен Маринов.

 Медикът уточни, че често това усложнение на жлъчно- каменната болест е подценявано както от пациентите, така и от медицинските специалисти.

„Необходима е превенция – когато се установи, че в жлъчката има камъни, навреме да се отстранява жлъчният мехур, за да не се стига до такива рискови ситуации. Също така, когато идват пациенти с болки в стомаха с неясен произход, когато налице е чревна непроходимост, да се провери дали се касае за такъв тип усложнение“, съветва още хирургът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *