Водещи новиниОбразование

Над половин век Историческият факултет пази българщината и предлага специалности на световно ниво

ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИСТОРИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ КЪМ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ Е ПАЗИТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА, носител на национално самосъзнание и ковачница за кадри

Специалностите във факултета са признати на световно ниво, а възпитаниците му са сред най-уважаваните историци и археолози не само в България.

ЗАД УСПЕХИТЕ ОБАЧЕ СТОИ СОЛИДЕН ЕКИП ОТ 50 ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОИТО ИЗГРАЖДАТ ИМИДЖА НА ФАКУЛТЕТА и разнасят славата му дори извън България. Вече втори мандат начело на Историческия факултет е проф. д-р Николай Кънев. Той беше избран за декан през 2019 г., а преди това беше и заместник-декан. През миналата година той получи най-солидната пропорционална подкрепа измежду всички декани на провелите се избори във факултетите на университета.

Той е професор по история на Византия и средновековна история на балканските народи. Преди две години именно по негова покана във ВТУ пристигна доайенът на световната византинистика проф. Пол Магдалино, който получи званието Doctor honoris causa на Великотърновския университет. Няколко месеца по-късно на световен конгрес във Венеция той е поздравен от целия световен елит за званието от ВТУ.

ПРОФ. КЪНЕВ КАЗВА, ЧЕ ЗА НЕГО ИСТОРИЯТА Е СЪДБА, НО И ОТГОВОРНОСТ, ЗАТОВА РАБОТАТА МУ НЕ СПИРА ДЕНОНОЩНО, за да може студентите да получават необходимите знания.

Това е особено важно, защото през десетилетията Историческият факултет се превръща в ковачница за кадри. В момента почти няма населено място, в което да няма поне по един учител, завършил във Велико Търново. На практика факултетът създава гръбнака на българското образование за половин век от своето съществуване. Още повече че в България се говори само за две исторически школи, като едната е именно в старата столица. Доказателство за това е фактът, че във всички исторически предавания по телевизията се канят предимно преподаватели и историци от факултета във ВТУ.

Всъщност през 1968 г. във Великотърновския университет започва обособяването на факултети. Именно Историческият е сред основоположниците заедно с Филологическия факултет. Оттогава до ден днешен са се обучили хиляди студенти. А към днешна дата факултетът предлага цели 4 направления.

БЕЗСПОРНО СРЕД НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ИЗОБЩО В БЪЛГАРИЯ Е НАПРАВЛЕНИЕТО ПО ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ.

Във ВТУ се подготвят между 1/4 и 1/5 от всички кадри в страната. Двете специалности, които се предлагат, са именно „История“ и „Археология“. Рецептата за успеха е, че школата в старата столица стъпва върху постиженията на поколения историци, но има и смелостта да подходи разчупено и да погледне в страни от коловоза, убеден е проф. Кънев. По думите му именно това е допринесло за постиженията през последните десетилетия в историческата наука. Огромен е и научният принос, установените нови факти и допълненията към историческата истина. Всички нови открития през десетилетията изграждат и националното ни самочувствие като народ. Затова проф. Кънев обича да казва, че във Велико Търново освен историци се изграждат и истински патриоти.

ЗАТОВА ВЪПРЕКИ ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА ИСТОРИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ НЯМА ПРОБЛЕМ С ПОПЪЛВАНЕТО НА МЕСТАТА СИ ОТ СТУДЕНТИТЕ както в направлението за история и археология, така и при специалностите, които дават педагогическа правоспособност в комбинация с два предмета.

Именно този двоен модел тръгва от Факултета по история и днес специалности като „Педагогика на обучението по история и география“ са сред най-значимите, включително „Педагогика на обучението с история и чужд език“, „История и български език“, „География и информационни технологии“, „География и чужд език“. Изключително силна е именно Катедрата по география, въпреки че 70% от преподавателите са ангажирани в направлението „История и археология“.

Друго направление, в което се обучават студентите, е „Социология, антропология и наука за културата“ в специалности „Етнология“ и „Културен туризъм“. Популярно е направлението и „Науки за земята“, където специалностите „География“ и „Регионално развитие и геоикономика“ са сред предпочитаните.

В МОМЕНТА ВЪВ ФАКУЛТЕТА СЕ ОБУЧАВАТ И НАД 40 ДОКТОРАНТИ, КАТО САМО В СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ИМА ПОВЕЧЕ.

А проф. Кънев е категоричен, че историята учи, че единственият момент, в който се губи шансът за просперитет, е когато се откажем. Затова съветът му към всички е никога да не се предават както в образованието, така и в живота, за да се даде възможност на поколенията отново да извършват велики дела.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Над половин век Историческият факултет пази българщината и предлага специалности на световно ниво

  • Наш сын учился на историческом факультете в Велико Тырново: неинтересно очень плохо организовано: преподаватели не приходят на лекции, отменяются лекции, в субботу вообще нет занятий, лекции с 8-30 до 12 ч. , обсуждается только проблема Северной Македонии, на первом курсе архивистика и этнография , что так же не добавляет интереса студента к учебе, все лекции выложены на сайте : можно не ходить на занятия , просто выучить то, что там написано. Короче говоря, не рекомендую . Очень жаль, что это происходит с болгарским высшим образованием…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *