Водещи новиниОбщество

Спелеолог изследовател организира нов поклоннически поход за първия търновски патриарх

Нов поклоннически поход, който да възкреси паметта за първия търновски патриарх Йоаким I Български и да събуди интерес към един от тримата небесни застъпници на народа ни, замисля спелеологът и изследовател Евгени Коев

По маршрута „По пътя на св. Патриарх Йоаким I Търновски“ той работи от няколко години, още е в суров вариант, но идеята му е напът да се осъществи.

„Бях един от първите, още преди 10 години, популяризатори на личността на този изключителен духовник от времето на Второто българско царство. Св. Йоаким е първият канонично признат православен патриарх. Той е провъзгласен на църковния събор през 1235 г., на който са представени четирите древни източни катедри – Цариград, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Така Търново става петата катедра в тогавашния свят, а градът е признат за един от петте свещени градове.

И ако говорим за Велико Търново като духовна столица, това е благодарение на много хора и на първо място – на цар Иван Асен II и на патриарх Йоаким I Търновски.

Това се опитвам да обясня на хората, които сега управляват и се занимават със съдбините на Велико Търново, но има малка чуваемост и почти пълно неразбиране на важността на тази личност. Малко хора знаят за него, даже не е достатъчно застъпен в нашата църковна историография. Неговата интронизация става в присъствието на двама патриарси и пред представители на другите двама. Много повече се говори за Патриарх Евтимий Търновски“, обяснява Евгени Коев.

Преди години той е в основата на инициативата за издаването и разпространяването в търновските храмове на „Житие на св. Йоаким I Търновски“.

И изпитва удовлетворение, че голяма част от търновските свещеници воглаве с митрополит Григорий се сещат и споменават името на този велик наш светител наред с другите български светци. Йоаким I е този, който ръкополага за архиепископ св. Сава Сръбски и е признат за покровител на сръбския народ. Според Евгени Коев името на първия търновски патриарх се нарежда до другите двама големи небесни застъпници на българския народ – св. цар Борис I Покръстител и св. Иван Рилски.

Поклонническият поход, посветен на патриарх Йоаким I Търновски, ще бъде по-кратък и ще се минава за няколко дни. Ще започва от Велико Търново и ще обхваща няколко светини, свързани с личността на патриарха. От житието му е известно, че той е основна фигура в създаването и изграждането на Великата лавра „Св. Архангел Михаил“, част от Ивановските скални манастири.

От изследванията и проучванията си в този район спелеологът Евгени Коев е убеден къде точно се намира манастирът, основан от него, и за който цар Иван Асен II дарява средства.

Така че една от опорните точки ще бъде тази Велика лавра. Другата е Крепченският скален манастир с открития от проф. Казимир Попконстантинов най-ранен надпис на кирилица в света от IX век. По маршрута има и още няколко емблематични места като средновековният град Червен и скалните манастири, които са изсечени от него и негови ученици и в един от тях се отдава на аскетически живот. Ще бъде включен и Каравърбовският манастир. Всичко това дава една чудесна възможност за утвърждаване на още един поклоннически маршрут, и то в района, близо до Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *