Забава и знание

Учени отпечатват персонализирани очни роговици на 3D принтер

Учени от Технологичния институт в Карлсруе, Германия, са разработили метод за 3D лазерен печат за създаване на персонализирани роговици за трансплантация с по-нисък риск от отхвърляне, съобщи сайтът на учебното заведение.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) близо два милиона души по света страдат от слепота поради загуба на прозрачността на роговицата.

Състоянията, които могат да доведат до роговична слепота, включват вирусни или бактериални инфекции, наранявания от контактни лещи и други проблеми, като например сухота в очите.

Въпреки че лекарите са в състояние да извършват трансплантации на роговица, за да възстановят зрението, недостигът на донори прави тази възможност недостъпна за някои хора. Освен това дарената роговична тъкан може да доведе до реакция на отхвърляне, подобна на тази при трансплантация на други органи.

За да подобрят ефективността на подобни операции, учените са разработили метод за 3D печат на лазерна основа за създаването на подходящи за трансплантация персонализирани роговици с по-нисък риск от отхвърляне.

В процеса на създаването им се използва персонализиран биоинжектор, направен от стволови клетки от човека, който очаква трансплантация, и прозрачен, химически модифициран колаген.

Учените отбелязват, че в бъдеще лекарите ще могат да отпечатват на 3D принтер нова роговица по време на хирургичното отстраняване на увредената тъкан на пациента. Това ще помогне многократно да се ускори процесът за създаване на трансплантанта.

Според изследователите тяхната разработка ще помогне за значително подобряване и опростяване на процеса за възвръщане на зрението, загубено вследствие на увреждане на роговицата. Сега учените провеждат допълнителни тестове, преди да въведат новия метод за 3D печат на очна тъкан в клиничната практика.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *