Горещи новиниОбщество

Голяма 40-годишна иглолистна гора във Великотърновско умира, предстои масова сеч на увредените дървета

Гъба атакува известната местност Бора край Павликени, залесяват я наново с подходящи видове

 

В ТЕЖКО ФИТОСАНИТАРНО СЪСТОЯНИЕ Е ГОРАТА В МЕСТНОСТТА БОРА КРАЙ ПАВЛИКЕНИ.

дърветаКороните на дърветата в нея са рехави, съхнещи, с изсипани иглици или напълно изсъхнали – над 60%. Средната степен на увреждане е 71,93%. Здравите дървета и тези с минимални повреди са единични, предимно в периферията на гората. Това е констатирала проверка в района, извършена през юни от специалисти. В инспекцията са участвали експерт от Лесозащитна станция София, експерт от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново, Шериф Шерифов – старши лесничей при Община Павликени, и управителят на фирма „Фореста“ ООД, която има договор с Община Павликени за управление на горските територии.

Боровата гора е разположена северно от общинския център и има над 40-годишна история. В нея виреят черен и бял бор, които са извън естествената си зона на разпространение, както повече такива видове у нас. Това е и основната причина да бъдат атакувани от опасни фитопатогени.

Според експертите най-голяма вреда в местността носи гъбата Sphaeropis sapinea Fr., която поразява леторасли и клонки на бора.

Агресивността на този фитопатоген е висока – заразява иглиците, клонките и пъпките, които изсъхват и загиват. На по-късен етап загиват цели клони, дървета и насаждения. В повечето случаи възстановяването на короните е невъзможно, а процесът – необратим.

Черният бор допълнително е атакуван и от гъбата Dothistroma septospora, причиняваща изсъхване и преждевременно изсипване на дву- и тригодишните иглици, намалява възходящото сокотечение и причинява съхнене на клони отдолу нагоре и отвътре навън на короните. Инфектирането на иглиците става през пролетта и есента, при благоприятни условия и през лятото. Същинската болест се проявява през есента и зимата.

По някои от боровете се разпознават и плодни тела на гъбата Cyclaneusma minus, която атакува предимно млади дървета и причинява изсипване на иглиците.

„Предписанието на комисията включва провеждане на санитарна сеч с интензивност до 90% за видовете черен и бял бор. След освобождаването на големи площи да се планира последващо възобновяване чрез залесяване с подходящи видове“, информира кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

До момента фирма „Фореста“ е провела мероприятия по установяване на здравословното състояние на гората и наличието на повреди, маркиране на подлежащите за сеч дървета, изготвяне на технологичен план за добив на дървесина, издаване на позволително за сеч и освидетелстване на сечището.

Предстои възлагане на санитарната сеч, което ще се направи в кратки срокове, за да се предотврати потенциалната опасност от падане на изсъхналите дървета и разпространението на фитопатогените.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Голяма 40-годишна иглолистна гора във Великотърновско умира, предстои масова сеч на увредените дървета

  • Аз съм на 72 години и имам снимка, когато съм била на годинка в тази гора. На много повече от40 години

    Отговор
  • Сечете сечете после ще се чудите защо няма дъждове . На вас ви е лесно нито селе нито копали. Ако бяхте засадили нови дръвчета сега само щеше да се подменя.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *