Водещи новиниОбщество

След 20 години отново има жена шофьор в градския транспорт на Велико Търново

Красимира Христова от Арбанаси притежава всички категории

 

С появата на електробусите по улиците на старата столица усмихнато женско лице зад волана на един от тях внася допълнителна атракция към новия за Велико Търново градски транспорт.

жена шофьор електробусСлед повече от 20 години, когато за последно дама е седяла зад волана на тролей, отговорността отново е поверена на жена, което се приема от пътниците не само с интерес. За 41-годишната Красимира от Арбанаси това е допълнителна работа, която върши с лекота и удоволствие. „Отначало хората са изненадани, като влязат в електробуса, защото повечето от тях не са виждали жена да ги вози, но повече ми се радват, пък и нали съм си една такава усмихната. Така и моето настроение се повишава и смяната минава леко. Много добре се разбирам и с тримата си колеги. Много са точни и ме уважават“, казва Красимира.

Майката на три деца поначало си пада по мъжките професии и винаги я е влечало да кара големи машини. Завършила е в Сливен бакалавърска степен на специалността „Ремонт и експлоатация на автотранспортна техника“, а после магистратура „Транспортна техника“ в Русе. Била е и чиновник в „Пътна полиция“ – Велико Търново, оформяла шофьорските книжки. Но голямото съкращение през 2014 г. хванало и нея.

Основната й работа е на инструктор в търновска автошкола и се занимава да обучава бъдещите шофьори.

Освен това има всички категории, с което със сигурност изпреварва доста мъже шофьори със самочувствие. Търсила си допълнителна работа, отзовала се на обявата на ОДПГ и веднага я приели. Не се притеснява, че ще вози много хора и е уверена в себе си. Няма нещо, което да я затруднява в управлението на електробуса – просто возило като всички останали. Приятно и удобно й е в него, пък има и климатик. С две дини под мишница, казва, че все пак намира време за семейството. Пък и таткото помага. Вечер се прибира с учебната кола, все още до Арбанаси електробуси няма, шегуваме се двете.

Красимира Христова вече има опит като шофьор в градския транспорт. Същото правила преди години в Германия, само дето карала автобус.

В електробуса, който кара тя, екипът е изцяло женски.

Билетчетата дава Кристина Цанкова, дългогодишен журналист и майка на известната Елена Чамуркова. С две висши образования – „Българска филология“ и „Журналистика“, кондукторката е още едно доказателство, че срамна работа няма.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “След 20 години отново има жена шофьор в градския транспорт на Велико Търново

  • Не мисля че трябва да се използва думата атракция. Човек може да си помисли че града ни се е превърнал в зоологическа градина.

    Отговор
    • Точно ! Но и нивото на журналистиката, както и във всичко друго в последните години драстично спада !

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *