Образование

Строителна академия помогна на ученици да практикуват бъдещата си професия

16 ученици от Професионалната гимназия по строителство и архитектура участваха в лятната академия Summer Stroi.academy в Габрово и класираха отборите си в челната тройка.

В продължение на 4 дни 80 ученици от цялата страна, 16 от които търновци, работиха по различни задачи. Те трябваше да изграждат вентилируема фасада, топлоизолация, канализация, кофраж, да карат багер и челен товарач и т.н.

Академията се проведе за шеста поредна година и в нея участваха младежи и девойки от 9-и до 12-и клас от специализираните училища. Програмата им включваше сутрешна тренировка, лекции, водени от над 20 ментори от сектора, както и целодневни практически задачи в 9 рунда, които учениците изпълняваха в отбори по четирима.

Мисията на създателя на програмата Христо Христов е колкото се може повече ученици да се доберат до практическата част на професиите, които в бъдеще ще изпълняват, чрез иновативни материали и технологии.

„Научих много нови неща, даже мислех да си направя доклад и да уча по него, защото знам, че ще забравя лекциите след две седмици“, разказа със смях Мария Райкова, единадесетокласничка от ПГСАГ „Ангел Попов“. Тя сподели още, че иска да участва отново в академията през следващата учебна година, защото е била много полезна практика за нея.

Участниците не само работеха усилено на строителните площадки, но и се забавляваха. За тях специално беше организиран концерт на група „СкандаУ“, които след изпълнението си говориха с бъдещите строители, архитекти и интериорни дизайнери.

Елина ГЕНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *