Вестник Борба - Новини от Велико Търново

72-годишен мъж e първият донор за тази година

72-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на черен дроб. Той е бил приет в интензивното отделение на областната болница в неделя с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите вчера е изпаднал в мозъчна смърт. В този изключително труден момент близките му са взели благородното решение да дарят органите му и по този начин да бъдат спасени други човешки животи.

Във вторник екип на ВМА беше транспортиран със самолет „Спартан” на Военновъздушните сили до летището в Горна Оряховица. Експлантацията на органите беше извършена в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

Read more
ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ

По повод Международния ден на приказката учениците от II „б“ клас на СУ „Д. Благоев” в Свищов посетиха библиотеката при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”

По повод Международния ден на приказката учениците от II „б“ клас на СУ „Д. Благоев” в Свищов посетиха библиотеката при

Read more

Областният обществен съвет за противодействие на корупцията обсъжда антикорупционно обучение на гимназисти

Областният обществен съвет за противодействие на корупцията проведе редовно заседание миналия ден. Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри срещата,

Read more
Спорт
Забава и знание
КАКВО НАЙ-МНОГО ЧЕТОХТЕ МАРТ МЕСЕЦ ПРЕЗ 2015, 2016 И 2017Г.

Семейство направи в Хотница биоферма за новия хит лечебни гъби шийтаке

Съпрузите Диана и Атанас Димовски и дъщеря им Тоника влагат свои пари в начинанието, за да живеят на село СЕМЕЙСТВО ИНВЕСТИРА СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА В БИОФЕРМА за гъби шийтаке, които са лечебни и отлична храна за вегани. Стопанството на съпрузите Диана и Атанас Димови и на дъщеря им Тоника се намира в наследствена къща в Хотница. Начинанието е разработвана от доста време идея, а земеделският производител е 26-годишната госпожица Тоника, възпитаник на ВТУ. Биофермата върху два декара двор е кръстена „Тодина“ и е разположена в оранжерия, която засега е една, но ще бъдат няколко. До момента фамилията е инвестирала около 10 000 лева свои пари и се надява бизнесът да потръгне. Смелата инвестиция пък е единствена във Великотърновска област и не само при нас.

Read more

Един ден във Втора хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Д-р Иван Манчев: „Имали сме и имаме много успехи, случват се и неудачи, но всичко посрещаме заедно, в екип” СЕМЕЙСТВОТО НА ВТОРА ХИРУРГИЯ ВКЛЮЧВА ШЕСТИМА ЛЕКАРИ, 10 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЧЕТИРИ САНИТАРКИ. ПРЕЗ ЗЛАТНИТЕ ИМ РЪЦЕ ПРЕМИНАВАТ ГОДИШНО 1000 ЧОВЕКА, от които около 200 деца. В сектора се лекуват пациенти от 0 до 18 години с вродени заболявания на предната коремна стена, гастроинтестиналния тракт, външни полови органи, травми на меките тъкани, гръден кош, корем и леки термични травми.

Read more

error: Съдържанието е заключено!