Антимафиоти задържали незаконно служител от Лясковец за данъчни измами

Разузнавач от Велико Търново оковал мъжа с белезници и не му позволил адвокат

 

СЛУЖИТЕЛ ВЪВ ФИРМА ОТ ЛЯСКОВЕЦ ОСЪДИ РАЗУЗНАВАЧ ОТ ТЕРИТОРИАЛНИЯ СЕКТОР „БОП“ в старата столица за незаконен арест от 24 часа. Пламен Х. бил окован с белезници и му била отказана адвокатска защита, когато бил арестуван за участие в организирана престъпна група за данъчни измами! Акцията била проведена в края на 2015 г. и заедно с лясковчанина имало само още един задържан, въпреки че в организираната престъпна група трябва да има поне трима участници. Въпросната операция не е огласявана и за нея „Борба“ научи от съдебно решение на Административния съд във В. Търново от края на миналата седмица.

СЪДЪТ Е ОТМЕНИЛ ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ НА ПЛАМЕН КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА, А ТЕПЪРВА ТОЙ ВЪЗНАМЕРЯВАЛ да съди антимафиотите от В. Търново за вреди по ЗОДОВ. В деня на ареста мъжът бил на работа в офис на фирма за месо в Лясковец. Там нахлули униформени и му щракнали белезниците, след което го конвоирали до Областната дирекция. Била му показана заповед за арест с два текста от Наказателния кодекс – за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и за 24-часово задържане. От документа по никакъв начин не ставало ясно въз основа на какви факти и доказателства той трябвало да бъде задържан. По време на съдебното дело в административния съд полицаите, участвали в ареста, не могли да обяснят за какви престъпления е трябвало да оковат с белезници търговеца от Лясковец. По делото е била изискана и докладната записка по въпросния случай, в която пък било посочено „…възникнала необходимост от недопускане, заличаване или укриване на улики и лица…“, без да се посочва за какво престъпление става дума и каква е връзката на Пламен Х. с него.

Според търновските административни съдии неосигуреното право на адвокат на арестанта и използването без необходимост на белезници е също грубо и абсурдно погазване на неговите граждански права от антимафиотите. След престоя в килията за 24 часа Пламен Х. е бил освободен и след това срещу него няма никакви действия от страна на Териториална служба „Борба с организираната престъпност”. Само че доста хора от градчето станали очевидци на извеждането му с белезници от работното му място! Заедно с този служител във въпросната фирма бил арестуван по същия начин и друг негов колега, който също води дело за незаконен арест.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАЗИ НЕОБЯВЕНА ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ ЕВЕНТУАЛНИ УЧАСТНИЦИ В ЕВЕНТУАЛНА ОРГАНИЗИРАНА банда за данъчни измами, преди месец във В. Търново агенти на ДАНС задържаха 9 действащи данъчни и един бивш началник на ведомството. После на шестима бяха повдигнати обвения официално в сайта на Спецпрокуратурата. После те бяха пуснати срещу тлъсти парични гаранции от 5000 до 20 000 лв. Сега вече по темата се мълчи.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *