106 четения

ЛЮБОПИТНО. Писмо в бутилка от 1967 г. изскочи от Овчарската пещера

ПОПУЛЯРНИЯТ КАТО ГЕНЧО ГЕНЕРАТОРА ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦ НАМЕРИЛ ПИСМО В БУТИЛКА В ЕДНА ОТ МЕСТНИТЕ ПЕЩЕРИ. „Влизал съм там за пръв път през 1986 г. Ходил съм стотици пъти, сигурно и други са го правили, но едва сега забелязах бутилката“, разказа пред „Борба“ мъжът. След като я намерил, той вижда, че в нея има лист, и я отворил. Оказало се, че на хартията група местни младежи описали свой излет в пещерата. „На 2.05.1967 Любо, Слав, Наско и Красьо, живущи на ул. Иван Панов 13, бяхме тук, ядохме, пушихме, убихме пепелянка“, започва писмото. „Проучих, че тази улица е точно под ГУМ и на нея наистина са живели тези хора. Явно и те като мен са обичали да се разхождат край града“, разказва още Генчо.

peshtera 1 (1)Според него Овчарската пещера е една от най-достъпните край старата столица. До нея се стига лесно, като се тръгне от полигона на КАТ в посока Преображенския манастир, и няма начин да се сбърка, защото пътеката отвежда точно до нея. А ръкописът, колкото и кратък да е, дава информация за това какво са обичали да правят великотърновските младежи в миналото.

С. МАРИНОВ

2 коментара за “ЛЮБОПИТНО. Писмо в бутилка от 1967 г. изскочи от Овчарската пещера

 • 27.03.2016 в 0:33
  Permalink

  Слагането на кавички означава дословен цитат. Не знам каква пепелянка са убили след като пише „хванахме пепелянка“.

  Отговор
  • 16.09.2018 в 17:22
   Permalink

   Аз съм един от тези, които на 2.05.1967 година сложиха писмото в бутилката.Тогава се минаваше през цялата пещера и се излизаше през един тесен отвор, но сега не знам дали съществува такъв отвор. В случай, че някой знае, моля да ме информира.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!