12 четения

Месецът ще бъде по-валежен от обичайното, ще има и кратки захлаждания

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 17 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 31 мин.

Фазите на Луната през месеца са: новолуние – на 4.07., първа четвърт – на 12.07., пълнолуние – на 20.07. и последна четвърт – на 27.07.

Климатична справка: През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 гр. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници”. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Прогноза: Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26, за високите полета – между 18 и 21, а за планините – между 6 и 13. Най-ниските температури ще бъдат между 12 и 17, а най-високите – между 34 и 39.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/ кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/ кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/ кв.м.

През първото десетдневие от юли въздушната маса над страната ще е неустойчива. Въздушният пренос ще е от североизток. Слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни дни около 2-4 и 8-9 юли валежите ще бъдат значителни. Възможни са градушки. Относително стабилизиране на атмосферата се очаква към 5-6 юли.

През второто десетдневие температурите ще бъдат относително по-ниски. Най-голяма вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 12, 17 и 20 юли.

През повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще бъде горещо. Около 23-и и в края на месеца има вероятност за преминаване на атмосферни смущения, по които на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилвания на вятъра.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!