46 четения

Алис от Елена достойно представи в Щатите и родния си град

Наскоро Алис Ахмедова се завърна от триседмично турне в САЩ. Талантливото еленско момиче вече е третокурсничка в Националното училище за фолклор и изкуства „Филип Кутев“ в Котел със специалност „Народно пеене“. Представителен ансамбъл от нейното училище участва в три международни фолклорни фестивала в щатите Юта и Айдахо по покана на домакините. За тази изява училището кандидатства със свой проект „Български щрихи във фолклорната палитра на скалистите планини на Америка“ за финансова помощ от Национален фонд „Култура“, но не я получи. Тогава училищното настоятелство потърси подкрепа от общините, откъдето са децата, поне за самолетните им билети, но пък не всички се отзоваха. За Щатите заминаха едва половината от предвидените 30 танцьори, инструменталисти и певици.

Участието на Алис стана възможно благодарение на общината, Общинския съвет и Ротари клуба в родния й град, а също и на стотици еленчани, които заедно събраха близо 3000 лв. за нейното пътуване. На всички тя е безкрайно благодарна за жеста.

„Представихме достойно България, нашето училище и родните си градове. Фестивалите бяха в Бърли, Спрингвил и Баунтифъл с по над 200 участници от различни държави, които показаха автентичен фолклор. Американците много харесват нашите песни, танци, звученето на народната ни музика.

След концертите идваха да ни поздравят, правеха си с нас снимки. Грабнахме ги с нашите изпълнения, защото правехме всичко с много обич към родния фолклор и от сърце“, разказва Алис след завръщането си.

Тя е наследила големия си талант от своята прабаба по бащина линия, която пеела много хубаво, но нямала шанса да се изявява и развива. Освен емоции и преживявания тази година носи и нови успехи на момичето с омайващия глас. С великолепното изпълнение на „Дженда на пътя седеше“ Алис печели заслужено първото място в своята възрастова група на деветия конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“. Радио Стара Загора направи запис на две песни в нейно изпълнение. А с останалите момичета от ансамбъла, ръководен от учителката им Димитринка Недева, се представиха блестящо на кастинга „Игра на хорове“ в „Шоуто на Слави“ и спечелиха второто място.

Мария СИМЕОНОВА

Един коментар за “Алис от Елена достойно представи в Щатите и родния си град

  • 01.09.2016 в 13:07
    Permalink

    Само малка част от публикуваното е истина. Проверявайте фактите преди да ги публикувате! Участието на групата от НУФИ „Филип Кутев“ -Котел в трите международни фестивала в САЩ стана възможно благодарение на авторитета, който е изградила в САЩ мениджърката Янка Дочева. Споменали сте само имената на туристите в групата. С чужда пита правите пантуди!
    А за представянето на вокалната група мога да ви разкажа, но няма да ви хареса.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!