494 четения

Собственичка похарчи 2000 лв. за погребението на домашния си любимец

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА СПЕЦИАЛНО ГРОБИЩЕ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ, В КОЕТО ОПЕЧАЛЕНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ПОЛАГАТ ЗА ВЕЧЕН ПОКОЙ СВОИТЕ ПИТОМЦИ. Любовта към животинките понякога е толкова голяма, че погребенията достигат хиляди левове. В ценоразписа на ритуалите на общинската фирма „Обредни дейности“ вече фигурират и стойности за кучета, котета, канарчета, костенурки и даже рибки. „Отделили сме специален парцел за домашни любимци в северната част от общинския гробищен парк, интересът е голем и вече има почти 120 погребения“, информира шефът на дружеството Методи Петров. Преди броени дни натъжена притежателка на кученце, което си отишло от този свят скоропостижно, дала над 2 хил. лв. за изработката на мраморен паметник с лика на четириногия си приятел, специална ограда на гроба му от същия материал, както и декоративни елементи за украса. Част от крупната сума отишла и за изписване на името на четириногия със специални позлатени букви. При изпращането му пък на място дошли десетина приятели заедно с домашните си любимци, за които имало и специални подавки, разказаха пред „Борба“ очевидци.

Цената на ритуала на „Обредни дейности“ пък е отделна. Според Методи Петров заравянето и изкопаването на гроба за животинче е 60 лв., ако то е с телесно тегло до 30 кг. Ако е над тях, цената скача на 100 лв. Организацията на ритуала се таксува отделно и е 20 – 25 лв. Велико Търново разполага с гробище за домашни любимци.

ВЕЧНИЯ СИ ПОКОЙ ТАМ НАМИРАТ КУЧЕТА, КОТКИ, МОРСКИ СВИНЧЕТА, КАНАРЧЕТА И ДОРИ ЕДИН ПАПАГАЛ.

За зоната за животни, която се намира в рамките на Централните великотърновски гробища, е отредена отделна алея. Решение за определяне на отделен парцел за животинки е взето още през 2009 г., като то е утвърдено от Общинския съвет, но специализираното гробище набира популярност и се изгражда едва сега. Първи британец там погребал кучето си. Близо три години той бил единственият, който се възползвал от услугата. От 2012 г. насам траурните церемонии за домашни животни са средно по 8 – 9 на година. Но през тази има своеобразен бум. Някои от гробовете разполагат дори с плочи с името на домашните любимци и техни снимки. Част от мемориалните символи са от фин и лъскав мрамор, а изображенията на четириногите са нанасяни със скъпа лазерна инкрустация. От общинското обредно дружество споделят, че подобни струват над 1000 лева. Освен да поставят плочи, стопаните поръчвали и траурни церемонии, все едно погребват човек от семейството.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “Собственичка похарчи 2000 лв. за погребението на домашния си любимец

 • 27.09.2016 в 14:34
  Permalink

  Нищо подобно поне проверявайте достоверността на статиите си.
  Такъв паметник струва не повече от 200 лв. Снимката на кучето е около 70 лв.
  Нищо вярно няма в статията освен цените за гробното място

  Отговор
  • 28.09.2016 в 0:03
   Permalink

   То се вижда, че е от 2013г. Ама нали трябва да снимат нещо.

   Отговор
 • 27.09.2016 в 16:02
  Permalink

  Бумът на мъртви домашни любимци може би се дължи на повишеното съдържание на консерванти и други вредни ингридиенти неупоменати на опаковката на храната им…

  Отговор
 • 27.09.2016 в 17:44
  Permalink

  ехааа …. няма ли друго за какво да пишат в-к Борба, паметника не е от вчера или днес, и не правете чужда сметка, браво госпожо и аз ще Ви последвам, моите Чоки и Сашо са до вашата Шийна и Пепи….

  Отговор
 • 29.09.2016 в 15:18
  Permalink

  До 30 килограма е 60 лева над 30 кг. е 100 лева интересно е къде се намира кантара за теглене на животното……

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *