64 четения

Скандал. Кметът на Златарица изгони със заповед председателя на Общинския съвет от кабинета му

Вдигането на данъците и 400 дка общинска земя, желана от депутатски син, в основата на конфликта

КМЕТ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ЗЛАТАРИЦА СЕ ХВАНАХА ЗА ГУШИТЕ, А ЗАЛОГЪТ ЗА ВОЙНАТА МЕЖДУ ТЯХ Е ГОСПОДСТВО В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. До скандалите между двете страни се стига заради отказ за вдигането на данъците в общината, както и заради желанието на сина на депутат от ГЕРБ да вземе без търг 400 дка общински земи за 25 години. Градоначалникът Пенчо Чанев е подписал специална заповед с изх. N РД – 25 -5707 от вчера, с която приканва председателя на Общинския съвет Стефан Бранзелов да освободи кабинета си. Като мотив за крайната мярка е посочено, че помещението е нужно за архив за изборите, както и за съхраняване на документи, свързани с европроекти. „Нарочно ме праща в съседна сграда, на която даже покривът тече. Отказваме да му гласуваме предложенията за сделки с имоти, както и да повишим данъците както иска. В лоши отношения сме – мен ме подкрепят 6 съветници, а с него са 5-има. Нищо не му минава“, коментира самият Бранзелов.

Пенчо Чанев пък е категоричен, че шефът на местния парламент и „неговите“ съветници са искали да дадат по 400 дка общински земи на сина на местен депутат от ГЕРБ, както и на неизвестно за него лице от Ахтопол, и то без търг или конкурс, за период от 25 години. „Има протоколи от последната сесия, ще ги кача на сайта на общината и ще ги покажа в парламента. Бойко Борисов да си знае какво правят хората му по места и какви сделки правят“, контрира кметът, който бе избран от листата на ВМРО.

СПОРЕД ЗАПОЗНАТИ С ТЪНКОСТИТЕ В МЕСТНАТА ВЛАСТ В ЗЛАТАРИЦА ДВАТА ВРАЖДУВАЩИ ЛАГЕРА СЕ ПОСРЕЩАТ, СЛЕД КАТО ПЕНЧО ЧАНЕВ ВНАСЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ. Така например, такса битови отпадъци за частни физически лица е трябвало да скочи от 2 на 4,4 промила. Повишение е трябвало да има и при данъка за колите. „Не се съгласихме да вдигнем налозите. Носим отговорност пред хората. Кметът искаше да продаде и земи в Дединци на германски инвеститор. В един от имотите имаше даже читалище. Отказахме и последва гонене от кабинета“, разказа Бранзелов.

„Председателят на съвета плаща 17 лв. данък, с повишението щеше да плаща по 24, разликата е цената на кутия цигари, но пък общината щеше да има 150 хил. лв. за канализация, защото за това не можем да кандидатстваме по европроект. Каквото и да ви казват, за да се оправдават, причината е, че отказвам да подаря на техните хора общински земи“, твърди Чанев. Нито председателят на Общинския съвет, нито кметът са склонни да отстъпят и шефът на местния парламент е категоричен, че няма да освободи кабинета си.

Кметът Пенчо Чанев:

„Аз нямам проблем с никого, общината няма задължения„

„Нямам нищо против председателя. Не съм се карал с него, поздравявам го, като го видя. След като част от администрацията може да работи в тази сграда, ще може и той. На игрите им няма да се вържа, нито ще подарявам общински земи на роднините на техни политици. Ще информирам премиера и обществеността с какво се занимават. Ако подпиша заповед за тези земи, може и до съд да стигна, но няма да им мине номерът. Ние сме една от малкото общини без задължения, независимо че кметът не е от ГЕРБ. Да се оправят – моята съвест е чиста. Ако Бойко Борисов не си спре хората, жалко за него.“

Председателят на Общинския съвет Стефан Бранзелов:

„Явно съм неудобен за кмета, той не обича да му се противоречи“

„У нас има много примери за кметове феодали, дано нашият не се окаже такъв. По никакъв начин няма да гласуваме вдигането на данъците, нито продажбата на имоти за няма нищо. Опитвал съм да разговарям с господин Чанев, но той не търпи чуждо мнение. Няма да си напусна кабинета. Общинският съвет е орган на местната власт и самоуправление и трябва да работи по нормален начин. Готов съм да седна и да се разберем в името на жителите на общината. Дано и той да го направи!“

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Скандал. Кметът на Златарица изгони със заповед председателя на Общинския съвет от кабинета му

  • 30.09.2016 в 21:31
    Permalink

    постоянно някакви драми около този кмет.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!