27 четения

„Кроношпан“ реже за скрап 40-годишен филтър, който бълва дим, сменя го с нов за 10 млн. евро

Вече доставят елементи на новото съоръжение, монтажът му ще приключи до лятото

СТАРИЯТ ЕЛЕКТРОФИЛТЪР НА „ДЪРВООБРАБОТВАНЕ ВТ“, КОЙТО АВСТРИЙСКАТА „КРОНОШПАН“ НАСЛЕДИ и от който бълва дим над града, ще бъде нарязан за скрап, информира директорът на компанията Асен Ников. Вместо него в мегазавода се монтира нов, мокър филтър от последно поколение, чиято стойност е над 10 млн. евро. Той трябва да заработи до лятото, когато ще приключи и окомплектовката му. В момента елементи за него пристигат със специализирана едрогабаритна техника във Велико Търново. „Новата очистваща система ще има водна завеса и газовете от нея ще са в пъти под допустимите норми“, категоричен е Ников. През последните седмици „Кроношпан“ са имали големи проблеми със стария филтър, който е на близо 40 години. Многократно „сухото“ съоръжение се е самозапалвало, което е възпрепятствало ефективността му. Това принуди Асен Ников да поднесе извиненията на всички за причинените неудобства заради обгазяването.

ОТ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНА ДОСТАВКАТА НА НОВОТО ОБОРУДВАНЕ. Първите елементи от него пристигат с едрогабаритен превоз, тъй като обемът им надхвърля 12 метра. Те идват от Белгия. Поетапно в „Кроношпан“ под полицейска охрана с оглед обезопасяване на движението ще пристига и останалото оборудване за мегазавода.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 коментара за “„Кроношпан“ реже за скрап 40-годишен филтър, който бълва дим, сменя го с нов за 10 млн. евро

 • 09.03.2017 в 12:02
  Permalink

  Обещанията на отговорните фактори на завода взеха да стават реалност.Малко светлина през димящият комин.Дано повече да го прочетат особено нетърпеливите критици,с непрестанните коментари и пушливият комин да слезе от „сцената“.

  Отговор
  • 09.03.2017 в 13:14
   Permalink

   А дали щеше да има нов филтър, ако не бяха „нетърпеливите критици“?!? И след като има проблем, би трябвало да спрат да работят, а не да се извиняват. Тровят населението и се извиняват. Ако им беше отказала друга машина, която обаче е в техен ущърб, дали пак щяха да се извиняват или по-скоро ще я оправят. Сякаш като са започвали работа не са знаели, че филтъра е на 40 години и най-малкото е технологично остарял и неефективен.

   Отговор
   • 09.03.2017 в 17:13
    Permalink

    Не знаех, че с извинение може да се заобикалят норми на запрашеност на въздуха…защото на практика това си е признание, че проблем с емисии е имало…

 • 09.03.2017 в 14:10
  Permalink

  Ало-о-о-у, господа журналисти,
  В коя метрична система се вписва изразът: „обемът им надхвърля 12 метра“?
  Учи се във втори клас /за сведение/.

  Отговор
 • 09.03.2017 в 16:04
  Permalink

  А преди тази фирма Кроношшпан от къде са секли гора ,да не би да са я докарвали от Габон или Шри Ланка,там някъде в средната част на Сахара.Или ,ако не беше купен от Кор-шпана мислите ли че тук някой щеше извади 20 милиона да подменя филтъра – комина.?Щяхме още да му гледаме пушека и толкова.40 г.Радвайте се на новото,нали това искахте.Факт е вече,оставете това ,ама ,сега пък -ама .А когато тровеха народа с Чернобилската отрова никой не протестираше,ами ходеха и на манифестации да им се радват на другарите и да им благодарят за полагането на грижите за здравето им.Че и песни им пяха и цветя им хвърлеха , и УРАааааааим викаха,а те си ручеха прясна салата от Германия.

  Отговор
 • 10.03.2017 в 6:07
  Permalink

  Обгазяванията не са спирали от 10 години, не ни лъжете. Тровенето на цял град не е ‘причинено неудобство’.

  Но за това е виновна властта, която го е допуснала. Една фирма винаги ще се стреми да спести разходи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!