99 четения

Нейко Генчев, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ: „Културата е кодът, по който си предаваме информация, тя е връзката между минало и бъдеще”

„КУЛТУРАТА Е ДНК-ТО НА ОБЩЕСТВОТО. ТЯ Е КОДЪТ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ КАКВИ ХОРА СМЕ, КАК ДЕЙСТВАМЕ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, ДАЛИ И В КАКВА ПОСОКА ЩЕ СЕ РАЗВИВАМЕ. Чрез културата се предава информацията през поколенията, тя е връзката между миналото и бъдещето. Културата е нещо като компютърна мрежа, чрез която общуваме и която прави възможна връзката между най-различни хора – с различно образование, характер, възпитание и ерудиция. Всъщност културата е най-важното нещо в живота на един човек, но тя е и определяща за развитието на всяка една нация.”

Така започва разговорът ни с Нейко Генчев, който е кандидат за народен представител, тринадесети в листата на ГЕРБ. Но той е още и издател, собственик и управител на издателство „Фабер“ и печатница „Фабер”. Управител и съсобственик на сръбско-българска корпорация за производство на полиграфическа техника. Съпредседател на Института за приложна музеология в София, зам.-председател на Сдружението на българските академични издателства. Владее пет езика – английски, френски, руски, сърбохърватски и полски. Всъщност шест, защото много добре говоря и български, даже понякога го говоря твърде много, защото обичам да общувам с хората, шегува се Нейко Генчев.

Не излиза нито за секунда от темата за културата и образованието, защото е твърдо убеден, че без културни и образовани хора прогресът е невъзможен. Както и без европейската ни интеграция. „Нямаме друг път. Ние сме част от западното християнско общество, там ни е мястото. Но искам да ти кажа нещо за културата и така да се опитам да обясня на всички, които гледат скептично на нея. През последните години именно културата става главен икономически фактор. През 2014 г. в САЩ културата и свързаните с нея индустрии (такава културна индустрия е и туризмът например) заеха първо място като икономически фактор, изпреварвайки оръжейния бизнес и бизнеса с лекарства, колкото и невъзможно да ни звучи за нас това”, обяснява Нейко Генчев. И признава, че подобно нещо при нас може и никога да не се случи, защото ние просто не си даваме сметка какво е значението на културата.

Обречени сме на изчезване без култура и това, което днес наричаме България и българска нация, след години ще се видоизмени. Става дума за фактори, които са по-силни от човек, организация и общество. Става дума за ДНК, усмихва се издателят.

КУЛТУРАТА Е ЛИЧНАТА КАУЗА НА НЕЙКО ГЕНЧЕВ ОТ ГОДИНИ, ЗАТОВА ТОЙ СТАВА ДОБРОВОЛЕЦ В ЕКИПА, който работи върху кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата. Старата столица не спечели състезанието, но според него второто място е голямо постижение за града ни, който има огромен потенциал, но все пак беше участникът с най-малък финансов капацитет.

В рамките на подготовката тогава беше създаден проект за развитие на културата във Велико Търново. Проектът мина и през обществено обсъждане, но си остана на този етап, дори не влезе официално в Общинския съвет.

„Но аз не се отказвам. И в момента работя заедно с група съмишленици върху дългосрочна културна стратегия за Велико Търново и областта. Ние стоим върху златна мина, всеки знае това клише, обаче не си използваме възможностите. Историческото наследство, туризмът, особено културният туризъм, са нашите естествени приоритети. Работим вече върху изграждането на икономическия механизъм, по който ще работи тази стратегия, както и по юридическата рамка”, обяснява Нейко Генчев.

После допълва, че Велико Търново например е съпоставим като град с Верона, макар и италианският град да е като население три пъти по-голям. „Там има три-четири исторически забележителности, сред които и бутафорната къща на Ромео и Жулиета, построена през 1934 г. А около нашия град само църквите и манастирите са двадесет. Да не говорим за невероятната архитектура и природна красота на Велико Търново, за историята, за крепостите, за богатството във фондовете на музеите ни. Да вземем оперния фестивал на Царевец, който е нещо прекрасно, има и една добра традиция, но би могъл да бъде грандиозен. Аз съм страстен любител на операта и обикалям света, виждам какво правят хората. Като стана дума за Верона, фондацията „Арена ди Верона” всяко лято отчита умопомрачителния оборот от 350 млн. евро. Е, да, местата там са 20 000, всяка вечер гостуват най-големите оперни звезди, както и почитатели на изкуството, готови да платят до 800 евро за билет. Но защо и ние да не опитаме да направим нещо подобно? Верона печели от туризъм близо милиард евро годишно, повече от бюджета на София. А ние се молим за 5 млн. лева за култура”, казва Нейко Генчев.

Стратегията, над която той и съмишлениците му работят, се простира вече на 30 страници. Всъщност това са само предложенията за възможните събития и дейности, като всяка идея е събрана точно в едно изречение. „Представяш ли си какъв обем от идеи сме събрали, цяла банка. Но по-важното е, че ЦЕЛТА НИ Е ЗА ПЕТ ГОДИНИ ДА ВДИГНЕМ 20 ПЪТИ ПРИХОДИТЕ ОТ КУЛТУРА, ДА ГОНИМ 100 МЛН. ЛВ. Затова тази стратегия няма да бъде официален документ. Защото, ако стане така, следващите, които дойдат на власт, могат да я пренебрегнат. Искаме това да бъде обществена инициатива, към която да са съпричастни всички и тя да бъде да бъде незаобиколима”, категоричен е кандидатът за народен представител.

ОСВЕН ЧЕ Е ЗАЕТ СЪС СТРАТЕГИИ, С ПРЕВОДИ НА ЛИТЕРАТУРА, С ИЗДАВАНЕ НА КНИГИ, С МУЗЕЙНА НАУКА, НЕЙКО ГЕНЧЕВ Е И СТРАСТЕН МУЗИКАНТ. Преди години се е занимавал с музика професионално, а сега свири в група „Спейс”.

Всичко започнало на шега и в шегата се включили един известен моделиер, един психолог, един общински съветник, един колбасар. Събрали се, за да участват в благотворителен концерт, и повече не се разделили.

Нейко Генчев не спира да чете – романи, поезия, история, пътеписи… Обикновено на бюрото му има и по няколко започнати книги на чужди езици. Чете ги, за да прецени дали са подходящи за издаване.

Изглежда на този човек всичко в живота му е интересно. Затова и никога не му е скучно.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!