За седма година. Търновци ще посрещнат Великден на Царевец

ЗА СЕДМА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА МИТРОПОЛИЯ И РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРАТ посрещането на най-светлия християнски празник на историческия хълм. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи пасхално богослужение в Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на Царевец.

Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22,30 ч. на 15 април. Точно в полунощ ще зазвънят всички камбани. След което ще бъде изнесен Благодатният огън от Патриаршията музей. Митрополит Григорий и кметът на Велико Търново Даниел Панов ще поведат литийното шествие, което ще стигне до Катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включат и доброволци със 150 светещи факли.

Целият пешеходен маршрут от първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен. За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. След приключване на литийното шествие крепостта Царевец ще бъде заключена, предупреждават организаторите.

За жителите и гостите на старата столица, избрали да посрещнат светлия християнски празник на Царевец, ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца. Раздаването им ще започне в 00,40 ч на площад „Цар Асен I”. Жестът е осигурен от кмета Даниел Панов и фирмите „Метро кеш&кери”, ЦБА и консорциум „Агробизнес”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики четвъртък.

Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ. Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч. Вечерта на ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

Мъжете и жените, живеещи в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.