150 четения

Царска сватба свърза завинаги Атанас и Десислава в семейство

Великият Калоян посрещна младоженците и ги въведе в своята крепост в Арбанаси

 

СВАТБА ПО ЦАРСКИ СВЪРЗА ЗАВИНАГИ ЖИВОТА НА АТАНАС И ДЕСИСЛАВА В СЕМЕЙСТВО ИГНАТОВИ. Двамата млади българи избраха да направят сватбеното си тържество в „Калояновата крепост“, където ги посрещна самият велик владетел Калоян, който с царски ритуал ги запозна с ценностите на брака и със символите на българските сватбени обичаи.

Бели и червени свещи, рози в същите цветове, жито, ориз, хляб, вода, вино, сол, земя под формата на глинени чаши участваха в ритуала, воден от Калоян. Преди да стигнат до владетеля, младоженците трябваше да преминат през три символични врати и пред всяка от тях да загърбят каквото е било и да си дадат обещание за дните напред.

„Всяка дума, която изричам в ритуала, е това, което бих казал и пожелал на моите дъщери, когато настъпи времето. Идеята на тази церемония е да обясни на хората, тепърва влизащи в семейния живот, що е това семейство, да им вмени най-основните семейни ценности и да им покаже дълбоката символика на предметите и ритуалите в българските сватбени обичаи. А символиката започва от трите символични порти, които се пазят от стражи. На всяка порта младоженците обещават фактически сами на себе си, че ще ги преминат със забвение към всичко лошо, което е било към тях дотук и с надежда за нов, щастлив семеен живот. Последната врата е любовта – основата на всяка женитба”, казва Цветелин Радулов, който влезе в ролята на Калоян и който е част от екипа на проект „Приказка за България” – една от най-патриотичните атракции на „Калоянова крепост”.

След това обяснява, че в ритуала той използва най-характерните български символи – червената роза, като символ на любовта, бялата – като символ на надеждата, житото и оризът, които са идеята за вечното възраждане и плодородие. Хлябът, водата и солта са трите неща, без които човек не може. Затова и първата наздравица младоженците вдигнаха не с вино, а с вода. „На пръв поглед водата, солта и хлябът са три изключително прости неща, които имаме в изобилие. Но в решителен момент, в гранична ситуация за нас, те спасяват живота ни. Надявам се младоженците да осъзнаят, че магията на любовта е в най-простите неща, които я гарантират и запазват, стига да тачим тези простички неща”, допълва Цецо Радулов.

В ритуала има символично захранване и символично наливане на вино. Младоженецът захранва булката с мед с пожеланието и ангажимента животът й да е сладък и той лично да се погрижи за това. Тя налива първото му семейно вино с пожелание и ангажимент винаги да бъде тази, която ще налива виното в мярката. „Задължително виното се пие в глинена чаша, това е основен библейски мотив. Животът е глина и само от нас зависи как ще я омесим, изпечем и оформим и накрая с каква любов ще я нашарим. Сами си месим живота – това е простата истина”, усмихва се г-н Радулов и признава, че облече ли царските дрехи, светът наоколо се изключва от реалните му измерения.

Царската сватба в крепостта започва с възстановка на средновековно селище на занаятите. Сватбарите могат да видят и дори сами да опитат да секат монети, да си замесят хляб, могат да се снимат с доброволците, както и със самия Калоян, който пристига у дома си на кон. Връща се от битката при Адрианопол и в Арбанаси го посреща Мария – неговата дъщеря.

„Ако Калоян беше владетел в друга страна, може би щеше да бъде най-гръмкото име. Той унищожава двама световни лидери – Балдуин Фландърски, когото пленява и води в Търново, и побеждава Бонифаций Монфератски. И двамата са били могъщи за времето си владетели”, казва Цецо Радулов.

„АЗ СЪМ ТРАДИЦИОНАЛИСТ И ОБИЧАМ И ТАЧА БЪЛГАРСКОТО, ЗАТОВА ИЗБРАХМЕ „КАЛОЯНОВАТА КРЕПОСТ“ ЗА НАШЕТО СВАТБЕНО ТЪРЖЕСТВО. Тук усещането е различно, крепостта е много специално място и виждам, че тук хората са положили много труд, за да ни направят неповторим празник”, каза младоженецът Атанас Игнатов, който не скри вълнението си от преживяната церемония. Атанас е от Свищов, неговата млада съпруга Деси е от Банкя. Двамата се срещнали в София преди шест години, но решили да обвържат живота си в средата на България.

„Това беше сватбата мечта, която исках да имам, и съм щастлив, че Деси прие идеята ми присърце. Не бихме могли да встъпим в семейния живот по-вълнуващо и обградени с толкова много символи, които иначе трудно забелязваме”, каза още Атанас, който е живял и работил повече от 10 г. извън страната, но заради любовта си към България решил да се върне и да остане тук завинаги. Заедно с Деси и Атанас вчера в сватбената церемония участва и малката им дъщеричка Евгения, която само седмица преди сватбата е навършила една година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!