152 четения

Българо-мексиканска сватба в Арбанаси увенча запознанството по интернет на Димитър и Ана Линда

ДИМИТЪР КОСТУРКОВ И АНА ЛИНДА ГАЯРДО ФЛОРЕС СИ КАЗАХА В СЪБОТА „ДА” НА КРАСИВА ЦЕРЕМОНИЯ В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА АРБАНАСИ. Българо-мексиканската сватба, която събра двамата млади и влюбени в семейство, премина изцяло по родните традиции. Затова приятелите на Димитър първо трябвало да откраднат момичето, след това свекърва й да я захрани с питка и мед, да й даде първата глътка вино и ритуално да я приеме в семейството си като своя дъщеря.

„Откраднахме я от президентския апартамент на резиденцията, а самата церемония беше на хеликоптерната площадка. И за да не бъде всичко за нея изненада, предварително й обяснихме символиката на ритуалите, разказахме й кое за какво се прави, какво е за нас хлябът, какво са виното и солта, защо има мед, защо младоженците разчупват питка и какво е поверието за това кой ще отчупи по-голямата половинка”, разказва развълнуваната майка на младоженеца Ваня Костуркова.

„Това с открадването много я впечатли и тя и днес повтаря колко се е забавлявала и иска пак да се оженим, за да я открадна още веднъж”, допълва и младоженецът Димитър, който разказва, че трябвало да премине през сериозната стена от приятели и роднини на Ана, за да стигне до нея. „Бяхме им приготвили жълтици – жълти стотинки, една жълта кредитна карта даже им дадох, но Svatba (4)нямаше терминал, в който да я пъхнат, за да платя. Накрая натиснахме вратата и си я взех”, обяснява младоженецът, който подарил прекрасно тържество на своята любима с много изненади, подаръци и пищна заря за нея и за всички гости накрая.

АНА ЛИНДА И ДИМИТЪР СЕ ЗАПОЗНАЛИ ПРЕЗ 2011 Г. ВЪВ ФЕЙСБУК. НО ПРИЧИНА ЗА ВИРТУАЛНАТА ИМ СРЕЩА СТАНАЛ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тогава сред участниците бил съставът на фолклорен балет „Мексико“, където Ани танцува и като мениджър отговаря и за комуникациите. Точно в тази си роля тя влязла във връзка с Димитър, който обещал да изпрати на танцьорите всички снимки, които им е направил по време на фестивала. „Аз съм лекар по дентална медицина, обаче обичам да снимам и този фестивал е едно чудесно място за фотографите. Запознахме се с нея във Фейсбук и от дума на дума познанството ни се превърна в приятелство, допаднахме си, започнахме първо на шега да кроим планове да си ходим на гости, после плановете взеха да стават сериозни, защото се появиха чувства”, разказва Димитър.

Едва през 2013 г. двамата се видели за първи път на живо. Балетът на Мексико пристигнал в Румъния и Димитър отишъл да ги гледа, всъщност да види момичето си. Следващата година пътувал до Мексико при нея, а през 2015 г. тя пристигнала в България с пълни куфари и с намерението да остане тук, ако й хареса. „Хареса й, намери си работа, приятели. Родителите ми я приеха веднага, започнаха да се грижат за нея повече отколкото за мен даже и така направиха прехода й тук много по-лесен. Помогнаха й да не се чувства самотна”, разказва Димитър.

Svatba (6)В ЕДНА ОТ ГРАДИНИТЕ НА ВЕРСАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА ДИМИТЪР ПРЕДЛОЖИЛ БРАК НА СВОЯТА АНИ. Тя казала „да” и на 23 декември двамата сключили църковен брак в родния град на момичето – Орисаба, който се намира в щата Веракруз в Мексико. Церемонията била в католическата катедрала на града. Димитър е християнин, Ани – католичка, но местният свещеник казал, че това изобщо не е проблем. „Минахме само една кратка лекция по религия и едно интервю със свещеника. Той ни пита вярваме ли в любовта, искаме ли да имаме деца, имаме ли намерение да се развеждаме…, такива неща и после ни венча”, разказва Димитър.

Сватбената церемония, естествено, била в центъра на България – Арбанаси, не само заради прекрасните гледки тук, но и защото Димитър е от Велико Търново. Така било по-лесно да съберат приятелите си, а и точно в центъра на България двамата изтанцували първия си танц като семейство Костуркови на песен на Адел.

Родителите на Ани Ели и Марио прелетели океана и изминали 10 000 км, за да присъстват на българската сватба на своята дъщеря. Не успяла да пристигне само сестрата на Ана – Ели, която е учителка, а в Мексико учебната година вече е започнала и тя не успяла да се освободи за церемонията.

Няма да има сватбено пътешествие, няма да има и меден месец поне засега, защото и двамата имат служебни ангажименти и трябва веднага да се приберат в София, където вече живеят заедно. „Меденият месец ще се отложи. Вероятно през зимните месеци ще отидем в някоя топла страна”, казва Димитър. Двамата с Ани си тръгват днес за София, защото той е докторант във Факултета по дентална медицина в Медицинската академия в София. От миналата година е започнал и специализация по консервативно зъболечение и има ангажименти, работи в една клиника в столицата, но и преподава на студенти. Ана е завършила икономика в своята родина, говори прекрасно английски и точно с този език тук работи в колцентър в столицата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Българо-мексиканска сватба в Арбанаси увенча запознанството по интернет на Димитър и Ана Линда

  • 04.09.2017 в 2:05
    Permalink

    Не разбрах тези определения: „Димитър е християнин, Ани – католичка“? Православен християнин или протестант, а католиците и те се водят християни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!