91 четения

Предлагат Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Идеята е на кмета Даниел Панов, председателят на парламента Цвета Караянчева подкрепя със законодателна инициатива

 

ЗАКОНОПРОЕКТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА БЪДЕ ПРИЗНАТ ЗА ИСТОРИЧЕСКА И ДУХОВНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВНЕСЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА. Предложението за това направи вчера в празничния за Велико Търново ден кметът на общината инж. Даниел Панов. Той представи идеята си и в двора на църквата „Св. 40 мъченици“, където по традиция започнаха тържествата, и след това пред сградата на общината, където премина и официалната церемония по издигане на знамената на България, Велико Търново и Европейския съюз.

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТ ЗА ИСТОРИЧЕСКА И ДУХОВНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ. По този начин всички ние ще докажем, че действително сме горди и достойни наследници на нашите славни предци, които превърнаха България във велика европейска държава, в духовен и културен център на Стария континент. Признаването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България ще бъде и висша проява за искрено родолюбие и патриотизъм в истинския смисъл на думата“, каза в словото си търновският кмет.

Praznik„Днес си спомняме за един от най-големите ни военни успехи. Преди 788 години великият български и търновски цар Иван Асен II постига блестяща победа над епирския деспот Теодор Комнин. При Клокотница Второто българско царство взима надмощие над владетел, обявил своята държава за наследник на Византийската империя!

Къде другаде, ако не тук, в църквата „Св. 40 мъченици”, можем да усетим толкова силно величието на България, на столичния Търновград? Издигнат от цар Иван Асен II след битката при Клокотница, този храм е свидетелство за почитта, която търновци оказват на небесните покровители на старата столица и България – светите 40 мъченици. С тяхната закрила и мъдро ръководена от Иван Асен II, България отново се простира на три морета. Нашата държава се превръща във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа. А столицата Търновград е сравнявана по своето величие с Рим и Константинопол! Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континет!

Битката при Клокотница е символ и на българското великодушие! Царят изумява целия свят! Напълно в противоречие със средновековните порядки той освобождава пленените войници на Теодор Комнин. С този жест на висш хуманизъм още преди близо 8 столетия Иван Асен II доказва защо България е наричана „Люлка на европейската цивилизация”, каза още Даниел Praznik (3)Панов и припомни, че 22 март е свидетелство за огромната роля, която България и Търновград имат за развитието на европейската култура, духовност и цивилизация. Затова и 22 март не е обикновен празник на един български град. 22 март ни задължава да възпитаваме нашите деца да обичат България. Защото днес ние не си спомняме просто за един военен успех, а за поредица от събития, издигнали авторитета и престижа на българската държава за столетия напред. 22 март е ярък символ на гордостта, силата и славата на целия български народ.

„ПОДКРЕПЯМ ПРИЗИВА НА КМЕТА ПАНОВ И ПОЕМАМ АНГАЖИМЕНТА ДА ВНЕСА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА В ПАРЛАМЕНТА“, коментира председателят на Народното събрание. Според Цвета Караянчева Велико Търново е столицата на българското просвещение, а освен престиж, подобен законопроект би могъл да даде и някои привилегии за градовете, които са символ на българската история.

Празничният ден започна с тържествена литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В тържествата участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от Великотърновския избирателен район Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова, Весела Лечева, Валентин Ламбев, доц. Милен Михов и Симеон Симеонов, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, посланиците на Украйна и Босна и Херцеговина Микола Балтаджи и Радомир Бохонович, консулът на Русия в Русе Андрей Громов, представители на институции и стотици граждани, които се включиха в шествието, въпреки обилния снеговалеж. По традиция колоната водиха децата от неделното училище към църквата „Св. Николай”.

След това празникът продължи с празнично хоро и концерт, в който участваха Нели Рангелова и Поли Паскова. По традиция Регионалният исторически музей покани търновци и гостите на града на безплатна пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград“. В ранния следобед от Областния информационен център тръгна подгряващото парти за стрийт парада, който предшества аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празничните фойерверки, с които винаги завършва празникът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

8 коментара за “Предлагат Велико Търново за историческа и духовна столица на България

 • 22.03.2018 в 19:36
  Permalink

  Дамм, на кабинета на кмета ще има нова табелка: Кмет на ВТИДСБ. А улиците пак ще са на кръпки и вместо места за паркиране ще купят още 5 паяка, които да вземат по 3 коли всеки.

  Отговор
 • 23.03.2018 в 13:32
  Permalink

  Със закон не става. Германия 50 години имаше за столица Бон, оставяйки възможността и чакайки времето когато ще си върне целия Берлин и столицата ще бъде отново там, където и е мястото. Това сега да не е БГ опит за даване на формален израз на онова, което е ясно на всички ? По-добре махнете пластмасовата България зад Царевец, че много „китайски“ изглежда…

  Отговор
 • 23.03.2018 в 13:48
  Permalink

  Това тренировка за първи Април сигурно с тая новина.

  Отговор
 • 23.03.2018 в 14:48
  Permalink

  Така и не прочетох приказката до края…

  Отговор
 • 23.03.2018 в 16:28
  Permalink

  Искаме още сини зони. Тия са недостатъчни.До 2020г. целият град да стане синя зона.

  Отговор
 • 23.03.2018 в 16:37
  Permalink

  Емигрантите, които работят в Англия като си дойдат казват: „Тук всичко е спряло“.

  Отговор
 • 24.03.2018 в 13:55
  Permalink

  Караянчева, какви ще са тези „някои привилегии“? Не можете ли да говорите конкретно? Примерно – най-високи данъци за МПС, или – участие в световна класация за застрояване на междублокови пространства, или – бонуси за кмета, усвоил най-много улици за „синя зона“? Други идеи искате ли, или си имате свои?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *