4 четения

Дискусия в Арбанаси. Областните администрации в страната уеднаквяват услугите си

ЕДНА И СЪЩА УСЛУГА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЯНА ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ АДМИНИСТРАЦИИ В СТРАНАТА, решиха областни управители и експерти от областните администрации в страната, които участваха в кръгла маса за представяне на резултатите от инвентаризацията на услуги, режими и регистри. Вчера в Арбанаси участниците са дискутирали теми, свързани със стандартизиране на административните услуги на областните администрации и подобряване на организацията и поддържане на регистрите в държавната администрация, като се унифицира предоставянето на най-често използваните вътрешноадминистративни услуги.

Дискусията в Арбанаси е част от проекта „Трансформация на модела на административно обслужване“, изпълняван от администрацията на Министерски съвет. Целта е превръщането на удостоверителните услуги за гражданите и бизнеса във вътрешноадминистративни услуги. По тази тема бе постигнато съгласие да отпаднат поне пет от услугите, което трябва да е факт най-късно от 1 януари 2019 г. След това те ще станат вътрешно служебни дейности. Освен това предоставяните услуги, чийто краен ползвател са гражданите и бизнесът, ще бъдат електронизирани.

Дискусията бе открита от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова. „Тази среща е от важно значение не само за подобряване на услугите, а и за намаляване на административната тежест при предоставянето от държавната администрация на услуги и информация на гражданите и бизнеса. Този процес трябва да обхване не само администрацията на областно ниво, но и във всички държавни и териториални структури”, каза тя при откриването на форума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!