Атракцион с препятствия за смелчаци издигнаха на Ксилифор | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Атракцион с препятствия за смелчаци издигнаха на Ксилифор

Публикувана на: 28.08.2018г. 6796 прегледа

САМО ДОВЪРШИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ СА ОСТАНАЛИ ВЕЧЕ, ЗА ДА ПРИКЛЮЧИ РАБОТАТА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ АТРАКЦИОН С ПРЕПЯТСТВИЯ В ПАРК „КСИЛИФОР“ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Съоръжението е дарение от двамата търновски катерачи Ивайло Пенчев и Метин Мусов, които са конструирали огромен триъгълник с размери 15 – 15 – 15 метра. Атракционът е разположен на 250 кв. м и има 14 препятствия, разпределени на две нива по седем.

Първите седем са на около 7 метра над земята и са малко по-лесни за преодоляване. Който се справи с тях, преминава на следващите, които вече са на 12 метра височина. Всички препятствия са подвижни. Желаещите да изпитат физическата си сила, ловкост, сръчност и безстрашие, ще трябва да преминават по греди, да се придвижват по стъпала, през примки и да висят на въжета, да се катерят и да пазят равновесие, докато плоскостите, на които са стъпили, се движат във всички посоки. „Остана да довършим само дребни детайли. Тези довършителни дейности ще ни отнемат не повече от три дни, но официалното откриване сме го планирали за септември, когато се надявам да си дойдат и Ивайло, и Метин“, каза вчера секретарят на дружеството Георги Димитров.

Теренът за атракцията е подготвен от Туристическо дружество „Трепазица“ със средства, набирани от дарения и спомоществователи. Конструкцията е монтирана напълно безвъзмездно и тя е второто дарение, което Ивайло и Метин правят за Велико Търново. Преди четири години те подариха на туристическото дружество изкуствена катерачна стена, която е 140 кв. м и е монтирана в спортния комплекс на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Ивайло Пенчев и Метин Мусов са катерачи, членове са на търновското туристическо дружество от 1985 г. Заедно управляват фирмата си „Уолтопия“ и изграждат интерактивни стени за катерене, въздушни атракции, които имитират летене, въжени препятствия, изкуствени скали и пещери по всички краища на земята.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!