Търновски неврохирург оперира внука на именития композитор Тихон Хренников | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски неврохирург оперира внука на именития композитор Тихон Хренников

Публикувана на: 14.09.2018г. 1216 прегледа

Д-р Петър Тодоров от Велико Търново – специалист от отделението по неврохирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, оперира успешно внука Андрей на световноизвестния композитор Тихон Хренников, творил в някогашния Съветски съюз. Медикът извършил интервенцията по време на своята двумесечна работа в нов медицински център по Черноморието. 32-годишният наследник на автора на оперите „В бурята“, „Фрол Скобеев“ и „Майка“ останал толкова доволен от търновеца, че подарил на лекаря CD дискове и книга, посветена на живота и творчеството на известния му дядо. Освен Андрей д-р Тодоров лекувал и олимпийската шампионка по художествена гимнастика Светлана Путинцева и децата й. Д-р Тодоров има зад гърба си 26-годишен стаж като лекар. Той е първият в семейството, посветил се на най-хуманната професия и въпреки че бил наясно колко сложна специалност е неврохирургията, без колебание се спрял на нея. Специализирал е в Медицинска академия – София, под прякото ръководство проф. Венцеслав Бусарски – един от корифеите в тази област. Започнал работа в търновската болница през 1991 година. Спомня си, че тогава нямало възможност за тази прецизна диагностика, която в момента се прилага. Липсата на модерна апаратура затруднявала работата, защото се налагало да използват много тежки както за лекаря, така и за пациента изследвания.

„Днес обаче отлични помощници на медиците са скенерът, ядреномагнитният резонанс и много други. Една такава диагностика става за минути и след това има имаме заключение, на база на което взимаме най-доброто решение за лечението на пациентите“, казва д-р Тодоров.

За него тежките случаи са ежедневие, както и постоянната ангажираност, но въпреки това, като върне лентата назад, веднага дава за пример един негов имен ден преди години, идеално описващ определението натовареност. Тогава извършил три животоспасяващи операции, ходил на консултации в Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Свищов и след този близо 24-часов маратон дошло време да празнува.

Тази пролет д-р Тодоров получил покана да участва в медицински екип на нов център, ситуиран в Несебър. Съгласил се така прекарал два месеца на морето.

„Работехме предимно с чужденци летовници, които имат различно виждане за медицината и начините за лечение в техните страни коренно се различава с тези в България. За мен тази среда бе нова и напълно непозната“, сподели неврохирургът.

Владеенето на руски и английски език му помогнало в комуникацията с пациентите, а голяма част от нуждаещите се от помощ били деца.

Една вечер отишъл на сигнал за дете, като се оказало, че негова майка е олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Сочи – Светлана Путинцева. Търновецът овладял състоянието на малчугана за не повече от 30 минути.

„Изключително приятно ми стана, като разбрах, че такава фина и привлекателна жена, постигнала такива големи успехи, е останала доволна от работата ми. Много учуден останах, когато след два дни бях извикан на същия адрес. Това за един лекар говори, че нещо лошо се случва с пациента и лечението не се развива в правилната посока. Всъщност ме викаха за второто дете, като конкретно бяха пожелали същия лекар, който дошъл първия път. Ситуацията се повтори отново – за третото дете. Накрая ме извикаха и заради самата шампионка, която също се заразила с летния вирус. Срещите ни поставиха начало на едно доверие към мен и взаимно приятелство“, разказа медикът.

Днес д-р Тодоров продължава да поддържа контакт със Светлана Путинцева, имат уговорка догодина отново да се видят на морето и дори бил поканен да гостува на известната медалистка в Русия.

Друг известен пациент на неврохирурга бил внукът на именития композитор Тихон Хренников – Андрей.

„Мъжът имаше хирургичен проблем с голяма давност, но реши, че точно тогава аз трябва да го оперирам и го направих. След това при идването му за превръзки, сподели, че е много доволен и едва тогава разказа за дядо си“, заяви лекарят.

В старата столица д-р Тодоров се върнал на 1 септември и веднага започнал работа в отделението по неврохирургия. Посрещнали го многобройни тежки случаи, сред които черепно-мозъчни травми на 8-месечно бебе и 91-годишна жена. Освен в звеното той работи и на кабинет в ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“, където преглежда понеделник и четвъртък до 13:30 до 16:30 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!