14 четения

Галерията „Борис Денев“ става модерен център за изкуства

В МОДЕРЕН ЦЕНТЪР ЗА ИЗКУСТВА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ДЪРЖАВНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това стана ясно вчера, когато във Велико Търново беше официално представен проектът „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“. Той ще бъде реализиран в партньорство с община Калафат, област Долж, Румъния, и с фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен.

Целият проект е за близо 1,5 млн. евро. Бюджетът на община Велико Търново възлиза на почти 750 000 евро. Финансирането е по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014-2020.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ беше подписан още през септември от кмета на Велико Търново Даниел Панов в Секретариата на трансграничната програма, базиран в румънския град Калафат.

Художествената галерия във Велико Търново и дворецът музей „Маринку“ в Калафат ще претърпят сериозни реконструкции, преди да започнат да работят по съвместни програми. След ремонта търновската галерия ще има енергоспестяващо осветление, нова отоплителна, охладителна и вентилационна инсталация, които също са мерки за енергийна ефективност, каза Мариела Цонева, директор на дирекция „Програми и проекти“ в Община Велико Търново. Тя допълни още, че когато ремонтите в двете културни институции приключат, те ще започнат да си сътрудничат и първата им голяма инициатива е свързана с разработването на съвместен туристически маршрут. За целта ще бъдат организирани и популяризирани съвместни инициативи – изложби, артпрояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги. Ще има и нов каталог на нематериалното културно наследство.

В програмата са предвидени още интерактивни семинари „Работа и игра: арттерапия“ и „Археолог за ден“, организиране и провеждане на културни събития на открито в районите на двете институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *