46 четения

Частен бирник посегна на социалната пенсия на болен човек

Частен съдебен изпълнител взе парите на болен търновец с инвалидна пенсия и от 1176 лв. му остави едва 362 лв. Останалата сума е запорирана при превода в банка за изпълнително дело.

„Останах без пари, чакам от месеци този превод от НОИ за преизчисляване на пенсията ми, а сега ми ги взеха. Как ще живея и какво да правя?“, проплака 58-годишният Дончо Рахнев. Той има ТЕЛК с право на работа, но от месеци е в неплатен отпуск, защото е прекарал инсулт и е на легло. Въпросното изпълнително дело било от фирма за бързи кредити, от която той взел 700 лева за лекарства. Не успял да ги върне в срок и фирмата го осъдила и си извадила изпълнителен лист за двойно по-голяма сума с лихви и такси.

Дончо, който работи като поддръжка в Спортния тотализатор, сега живеел на квартира, а неговият приятел Тодор Павлов му плащал 70 лв. за наема. „Аз се грижа за него сега, той е много зле и разчиташе на тези пари от НОИ. Нали уж социални пенсии на инвалиди не се запорират? Никой обаче не се интересува от човешката съдба и мъка“, каза Тодор в редакцията на „Борба“. Мъжът обясни, че преди десетина години двамата приятели станали жертва за измама и след като изтеглили 25 000 лв. банков заем за покупка на жилище, парите били откраднати. Полицията разследвала случая, но извършителите не били заловени. После банката обаче започнала да си търси кредита и те продали всичко, което имат, да го погасяват. След това Дончо изпаднал в тежка депресия и получил инсулт. Освен вече наложения запор по въпросното изпълнително дело той има и други дългове към други фирми за бързи кредити, които също ще дебнат преводи от социалната му пенсия, която е 176 лв.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!