Четирима пациенти спасени с иновативни операции при тежки травми на гръбначния стълб в търновската болница

Четирима пациенти са били спасени след иновативни операции по метода Брукс в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Интервенциите са въведени сравнително скоро и представляват стабилизиране на счупен зъб на втория шиен прешлен. Фрактурата води до фатален изход, ако веднага не се приложи хирургичното лечение, обясни началникът на отделението по неврохирургия д-р Николай Мойнов. Той уточни, че за целта се използва парче от хълбочна кост, което се слага към дъгите на първи и втори шиен прешлен.

„При счупването на зъба на втория прешлен на гръбначния стълб, израстъкът се премества назад и прекъсва гръбначния мозък. Това завършва с летален изход, затова веднага трябва да се реагира и направи обездвижване“, коментира д-р Мойнов. Той допълни, че оперираните са получили тежките травми след пътно-транспортни произшествия и падания.

Неврохирургът заяви, че отделението е създадено да покрива 75% спешни и 25% планови случаи, но с времето процентите се променили и плановото лечение достигнало до 40%. В този ред на мисли посочи, че има ръст на хората с тумори на главния мозък и от голяма полза за качественото хирургично лечение в звеното е доставеният наскоро интраоперативен ехограф.

„Уредът дава данни за местоположението на тумора и вътремозъчния хематом, какви са размерите, на колко сантиметра или милиметра се намира под мозъчната кора. Така се избира най-късият път за оперативното лечение“, обясни д-р Мойнов.

Очаква се до няколко месеца болницата да закупи т.нар. високоскоростен дрил, с който ще се увеличи броят на операциите, ще бъдат включени и други групи пациенти и ще се намали времетраенето на хирургичните интервенции с минимум 30 минути.

Медикът поясни, че основният симптом за наличие на тумор в главата е главоболието, което не се повлиява от лекарства. Има и изключения, тъй като в практиката си е оперирал хора с огромни образувания на главния мозък, които не изпитвали болки в главата. След епилептичен гърч, ако има слабост в ръката, крака или говора – задължително трябва да се направят изследвания за доказване или отхвърляне на заболяването. Наблюденията на д-р Мойнов са, че все по-млади хора биват диагностицирани с коварната болест.

От заболяванията на гръбначния стълб според началника на отделението преобладават гръбначните стенози.

„Това е масово явление, докато преди 25 години оперирахме 3 до 5 случая годишно. Причината в задълбочаването на проблема е повишаването на средната възраст на населението. След 40 години започва да се наблюдават и дискови хернии, които, ако не се оперират, преминават в гръбначни стенози. Хирургичното лечение трябва да се приложи възможно най-скоро“, увери д-р Мойнов.

Той допълни, че с голяма ефективност се овладяват световъртежи при пациенти с Мениеров синдром, посредством американски метод. Смущенията на вестибуларния апарат отшумяват след поставяне на специални шийни яки, а след това болните остават на легло за три дни в отделението.

„От тези, които са преминали метода, засега нито един не се е върнал със същото оплакване. Разбира се, не е изключено пак да дойдат, медицината всичко е възможно“, заключи неврохирургът.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *