7 четения

Единадесетокласници от Гимназията по туризъм направиха възстановка по Търновската конституция

ПРИЕМАНЕТО НА ЧЛ. 73 ОТ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ВЪЗСТАНОВИХА ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Инициативата на тийнейджърите се нарича „Берон и Конституцията“ и е посветена на патронния празник на училището и на 140 години от приемането на Търновската конституция.

За да реализират проекта си, момчетата и момичетата от XI „в“ клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ – Ивелина, Никол, Славена, Бранимир, Людмил, Никола Хаджиев и Павел, са направили дълго предварително проучване и изследване. Те са работили върху исторически документи на повече от век и са успели да открият протокол от 27 март 1879 г. Чрез него са направили и възстановката на приемането на член 73 от Търновската конституция, който е гласял: „Първоначалното учение е задължително за всички поданици на Българското княжество”. Д-р Васил Берон предлага да бъде включена и думата „безплатно“. Започват дебати, в които са участвали Константин Помянов, Петко Каравелов, Драган Цанков, Никола Михайловски, Георги Кирков и Петко Славейков. Резултатът – думата „безплатно“ е включена и член 73 е приет.

Възстановката започва с даването на домашно на ученичка. Тя трябва да напише есе на тема „Свободата е образование“ или „Образованието е свобода“. На помощ идва приятелката й от специалност „Екскурзоводско обслужване“ и заедно тръгват виртуално по главната улица на Велико Търново. Пешеходният тур запознава присъстващите с емблематични места и паметници на града и приключва в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Точно там, отново виртуално, момчетата влизат в ролята на депутатите.

Учителите, подготвили учениците, са Георги Димитров, учител по история и автор на книгата за д-р Васил Берон „В Пантеона на безсмъртието“; Флорина Борисова, която е главен учител, и инж. Славка Проданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!