20 четения

Холандска фондация дари линейка и ехограф на горнооряховската болница

Холандската фондация SMHO „ Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ предостави на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица линейка и мобилен ехограф. Даренията бяха приети в сряда сутринта от управителя на лечебното заведение д-р Иван Иванов и кмета на града инж. Добромир Добрев. Реаномобилът и медицинският уред идват от село Бюнде – в района на Маастрихт, а това е второто дарение, което организацията прави на българска болница.

Присъстващите на предаването представители на фондацията – Джеф Атълманс, Фред Рингс и Франс Бемелманс, които са членове в управителния й съвет, обясниха, че линейката е модел „Фолксваген Т 5”, произведена е през 2007 година и преди да дойде на горнооряховска земя, е била оборудвана с напълно нов двигател.

„Дарението е от огромно значение за нашата болница. Стационарът разполага само с две линейки отпреди повече от 20 години, които постоянно се налага да се ремонтират. Мобилният ехограф пък е изключително удобен за спешна диагностика. С такъв до момента не сме разполагали“, заяви д-р Иванов.

По думите му тази поредна благотворителна инициатива приближава болницата към мечтата за превръщането й в модерно лечебно заведение, в което се извършва качествена диагностика и лечение.

„Приветстваме всяко дарение, което се прави към МБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото общинските болници изпитват голяма нужда от подмяна на апаратите и техниката. Много са проблемите на болницата, всячески се стараем да запазим стационара и да го докараме до ниво, което поне се доближава до европейското. Очакваме да бъде одобрен от Междуведомствената комисия проектът ни за ремонт на покрива и да получим средства за обновяването му, което е много важно, за да стартираме нататъшните дейности по реконструкцията и модернизирането на отделения. Планираме да реновираме детско и родилно отделение“, коментира инж. Добромир Добрев.

Той изрази задоволството си от факта, че за първи път от 10 години болницата излезе на печалба и обясни това с отличното й мениджърско управление и професионализма на персонала.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Един коментар за “Холандска фондация дари линейка и ехограф на горнооряховската болница

  • 17.04.2019 в 13:48
    Permalink

    С пожелание за успешно развитие и подобряване на базата на МБАЛ в Горна Оряховица. Дано има повече такива дарители, които да помагат на болницата и пациентите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *