За кого беше празник 16 април? | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

За кого беше празник 16 април?

Публикувана на: 18.04.2019г. 3926 прегледа

За кого всъщност беше празник вчерашният 16 април? Може би за учредителите, които преди 140 г. очевидно са си свършили добре работата, след като ни има нас, има я държавата и Търновската конституция е реликва. Но учредителите са история, минало, а нали уж ние, живите, сме важните! Така че едва ли беше за тях!

Или 16 април беше празник за днешните народни представители? Които дойдоха с луксозни коли, охранявани като… Не знам като кого. Аз и японската принцеса съм посрещала, обаче така блокиран градът не помня да е бил. И така овързан с кордони от полицаи, че чак да не можеш дъх да си поемеш. Надявам се обаче всичките тези 211 мъже и жени, НАРОДНИ представители, да са разбрали наистина къде са били, какво се е случило в залата, в която те бяха посрещнати като царе, да са запомнили поне едно име на либерал или консерватор, седял преди тях на скамейките. Надявам се да не запомнят 16 април 2019 г. единствено като деня, в който са си направили екскурзия до Велико Търново. Макар че, като се замисля, вероятно голяма част от тях може би за първи път стъпиха в този град, дето вече ще наричаме духовната, историческа, стара българска столица.

Надявах се 16 април 2019 г. да стане истински празник за търновци. Да разберем, не, да усетим с всяка клетка в телата си величието на това, което се е случило преди 140 г. Да повярваме истински, че има защо да сме горди. Много исках тази гордост да я почувстват децата, а не само няколко избрани, които също като нас минаха през 5-6 скенера, преди да стигнат до въздуха, който депутатите дишаха няколко часа. А всички.

Представяте ли си картината, в която 211 хлапета държат за ръка по един НАРОДЕН представител и така го въвеждат в храма на учредителите? Представяте ли си картината, в която по един НАРОДЕН представител влиза в 211 класа в търновските училища и разказва за учредителите, макар и да не седи благоговейно на скамейките, на които те са седели някога? Размечтах се… Мисля (и се надявам хич да не съм права), че тези дни децата научиха много повече за Търновската конституция от законотворците ни.

Ако си мислите, че аз, понеже бях акредитиран журналист (демек съм упълномощена да представлявам някого/нещо и да работя за някого/нещо и ми имат доверие, така пише в тълковния речник срещу думата акредитация), имах достъп до НАРОДНИТЕ избраници в залата на Учредителното събрание, много се лъжете. Минах през вече не помня колко проверки, слушахме речите, затворени в пресцентър, под етажа, на който заседаваха депутатите. Не си го представяйте този пресцентър като някакво много специално място – тъмна стая, няколко маси и два телевизора. През телевизора видяхме как оригиналът на Търновската конституция „влезе“ тържествено в сградата. И през телевизора снимахме този миг.

Затова продължавам да се питам – ЗА КОГО НАИСТИНА БЕШЕ ПРАЗНИК 16 АПРИЛ 2019 Г.?

Не мога да ви разкажа с думи откъде мина таксито, с което вчера отидох на работа. Оказа се, че Търново има толкова тайни улички, че чак тайнствени. Не помня колко пъти трябваше да мина на другия тротоар, понеже само това повтаряха полицаите. А, и още няколко заповеди запомних: „Дръпнете се“, „Отстъпете“, „Я, малко по-назад“. Пък колко пъти ми звънна телефонът, за да ме питат приятели и познати откъде да минат, за да стигнат, закъдето са тръгнали.

Не ме разбирайте грешно.

Цялата тази организация е задължителна, когато има такива мащабни събития. Ама тази организация нали е кухнята на събитието и би трябвало да е дискретна, незабележима, а не натрапчива, изнервяща и да ни кара да се чувстваме нежелани в собствения си град. Защото не е нормално от празника да помниш организацията, която по се е набивала на очи. А празника да го гледаш от синия екран. Макар че, като си на работа, и това не можеш да направиш.

Добре че бяха гвардейците по обяд на площада, „Звук и светлина“ вечерта и зарята в края на деня, че да стане наистина празнично в Търново. Но да знаете – вчерашният 16 април е наистина голяма работа, защото преди 140 г. именно в града, в който живеем, е била подписана Търновската конституция. За нея две мнения няма – най-демократичният закон на България до днес!

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "За кого беше празник 16 април?"

 • 18.04.2019 в 12:10

  Пазеха ги от народната любов.

  Отговор
 • 18.04.2019 в 12:18

  Опитахме се да посетим залата на Учредителното събрание в музея 2 дни преди това, вече я бяха завардили за величията им и не допускаха простосмъртни граждани, водени от някакви си родолюбиви подбуди, да се докоснат до историята.

  Отговор
 • 18.04.2019 в 13:06

  Ако няма какво да крият, защо ги пазят? Ако има прозрачност и всеотдайнос всеки ще го поувства.

  Отговор
 • 18.04.2019 в 13:33

  Нагледен пример, че с властимащите не живеем в една държава . За това и те постоянно повтарят колко сме добре, как се развиваме и колко е прекрасно всичко. Така изглежда през техните очи : возят те в супер нова и лъскава кола, конвоират те, хапваш и пийваш на тумбак без да плащаш, реално от заплатата ( която е 10-тина минимални ) не пипаш почти нищо … е то и аз да съм така и на мен ще ми изглежда розово всичко ……….

  Отговор
 • 18.04.2019 в 14:18

  Като чуя или видя, че журналист използва „демек“, не чета и не слушам нататък.

  Отговор
 • 18.04.2019 в 14:51

  Ние като сме заспал народ, никой не ни е крив. А управляващите се самозабравиха и докога ?

  Отговор
 • 18.04.2019 в 14:56

  Последния месец Ц.Ц. не е споменавал „политическата класа“ по обясними причини. Е, това е тя! Иначе, браво Сашке!

  Отговор
 • 18.04.2019 в 16:35

  Бях отвратен от полицейщината която цареше във В.Търново на 16 април 2019 г. Бил съм на мероприятия с Т.Живков, с Льо Пен – баща, срещал съм се в лозята на гр.Лясковец с президента Желев, има ме на снимка от 4 кв.м с президента Първанов и Станишев като министър-председател, не искам да споменавам, че съм разговарял на четири очи и с днешните „управляващи“ България министър-председател, вицепремиери и кой ли още не, но такава обидно-охранителна дейност не съм виждал до преди 2-3 години ! Когато се „усети народната любов“ според мен, значи сте непотребни и 100 процента господа… И други ще ви го кажат, но не знам начина !?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!