46 четения

Вторият протест във Велико Търново срещу Стратегията за детето прерасна в шествие

Отец Богдан: „Принципите на Стратегията са сатанински“

 

Над 100 души протестираха за втори път в събота вечерта във Велико Търново срещу проекта на Стратегията за детето 2019 – 2030. Недоволните граждани се събраха пред паметника „Майка България“, където развяха българския трибагреник и призоваха за анулиране на приетите принципи на скандалния документ. Събитието бе охранявано от полицейски служители, прерасна в шествие и премина през парка „Марно поле“, покрай сградата на ОД МВР Велико Търново и завърши в парк „Дружба“. То бе водено от отец Богдан от Търновската митрополия, който заяви, че принципите на Стратегията са сатанински, и категорично подкрепя недоволството на родителите.

„Църквата активно участва в обществения живот и не можем да останем безучастни към случващото се. Отнемането на децата е грях! Аз съм против неправителствените организации, които прокарват тази политика. Българинът най-много от всичко обича децата си, той е готов да даде здравето, живота си и всичко за тях, а някой да му ги отнеме…“, сподели отчето.

Участниците в събитието бяха облечени в специални тениски и носеха плакати с надпис „Да защитим българските деца“.

„Целта е да запознаем с каузата ни и да увлечем в нея колкото може повече хора. Исканията ни вече не са срещу Стратегията за детето, защото обявиха, че замразяват проекта. Ние сме срещу приетите поправки в законите, прокарващи принципите на Стратегията. Не приемаме намесата на държавата в семейството и делегирането на различни правомощия на неправителствени организации“, коментира Красимира Станева, един от организаторите на мероприятието.

По нейни думи най-застрашени от изземане на децата са самотни майки, семейства в пренаселени жилища и такива с ниски доходи.

Един от вече прокараните принципи касае насилието над малчугани.

„В Закона за закрила на детето се създава нов член – 36-и. В него се дава възможност за незабавно настаняване в институция или приемно семейство на дете в рамките на 24 часа след получаване на сигнал, може анонимен, въз основа на преценка на социален работник, с административна заповед и без съдебно решение. Съдът трябва да се произнесе в рамките на месец, а през това време детето преживява изключително сериозна психологическа травма. В съда родителите трябва да доказват, че са невинни, макар по презумпция човек да е невинен до доказване на противното. Ако не успеят да докажат правотата си, детето попада в списъка за осиновяване“, обясни Красимира.

Организаторката увери, че вече има доказани случаи на отнети деца на много бедни семейства от региона, които не знаят към кого да се обърнат и как да се защитят.

„Знам за такива случаи от Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец и Павликени. Техни адвокати споделиха с нас“, допълни Красимира.

Протестиращите бяха категорични, че няма политически мотиви за митинга им, а изразяват недоволството си изцяло заради лични подбуди.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

„Свещеникът не е изолиран в храма, а участник във всички процеси в държавата. Църквата активно участва в обществения живот и не можем да останем безучастни към случващото се. Отнемането на децата е грях! Аз съм против неправителствените организации, които прокарват тази политика. Българинът най-много от всичко обича децата си, той е готов да даде здравето, живота си и всичко за тях, а някой да му ги отнеме…“, сподели отчето.

Участниците в събитието бяха облечени в специални тениски и носеха плакати с надпис „Да защитим българските деца“.

„Целта е да запознаем с каузата ни и да увлечем в нея колкото може повече хора. Исканията ни вече не са срещу Стратегията за детето, защото обявиха, че замразяват проекта. Ние сме срещу приетите поправки в законите, прокарващи принципите на Стратегията. Не приемаме намесата на държавата в семейството и делегирането на различни правомощия на неправителствени организации“, коментира Красимира Станева, една от организаторите на мероприятието.

По нейни думи най-застрашени от изземане на децата са самотни майки, семейства в пренаселени жилища и такива с ниски доходи.

Един от вече прокараните принципи касае насилието над малчугани.

„В Закона за закрила на детето се създава нов член – 36-ти. В него се дава възможност за незабавно настаняване в институция или приемно семейство на дете, в рамките на 24 часа след получаване на сигнал, може анонимен, въз основа на преценка на социален работник, с административна заповед и без съдебно решение. Съдът трябва да се произнесе в рамките на месец, а през това време детето преживява изключително сериозна психологическа травма. В съда родителят трябва да доказват, че са невинни, макар по презумпция човек е невинен до доказване на противното. Ако не успеят да докажат правотата си, детето попада в списъка за осиновяване“, обясни Красимира.

Организаторката увери, че вече има  доказани случаи на отнети деца на много бедни семейства от региона, които не знаят към кого да се обърнат и как да се защитят.

„Знам за такива случаи от Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец и Павликени. Техни адвокати споделиха с нас“, допълни жената.

По думите на Делян Дамянов, един от първите обявили се против Стратегията във Велико Търново, тези принципи не отговарят на манталитета, националността и бита ни.

„Такъв модел работи в Швеция и Скандинавските страни. Норвегия вече е разследвана от ЕК  за нарушаване правата на човека, а същото се опитват се въведат в България“, подчерта той.

Протестиращите бяха категорични, че няма политически мотиви зад митинга им и изразяват недоволството си изцяло заради лични подбуди.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!