94 четения

21 ученици от Езикова гимназия са се класирали за национални олимпиади

21 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ СА СЕ КЛАСИРАЛИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ КРЪГОВЕ НА ОЛИМПИАДИТЕ по английски, немски, френски, испански и руски език. Всички тези момичета са ученици от VІІІ до ХІІ клас.

Десетокласничката Валентина Блажева е трета в Националната олимпиада по английски език и трета в националния кръг на състезанието по английски език Longman Competition.

Четирима възпитаници на гимназията са представяли училището си в националния кръг на олимпиадата по немски език. Ванеса Мария Мюл е на първо място сред осмокласниците в България, а Есин Еджевит е втора при деветокласниците.

Тийнейджърите, които са избрали да учат немски език, са имали и едно успешно участие в Националното състезание за театър на немски език в Пазарджик. Младите артисти са от ХІ „В“ клас и тази година те успяха да подготвят спектакъл по авторския сценарий на Бояна Узунова. От Пазарджик Иван Желязков и Веселин Врачовски са се върнали с награди в категорията за най-добра мъжка роля.

Тази година 21 ученици завършват с „Международна немска езикова диплома”, като 16 от децата са защитили ниво С1 и 5 – ниво В2, казва зам.-директорът на гимназията Тошко Христов и допълва, че успехи са записали и учениците, които изучават френски език. Четирима са се класирали на националния кръг на олимпиадата по френски език. Даница Христова е пета сред осмокласниците в България, а на абитуриентката Денислава Тодорова националната комисия е присъдила оценка „отличен”.

Младите франкофони са участвали и в конкурсите „Предизвикателството да четем“ и „Маратòн д’Екритюр“. В категорията „Поезия“ на маратона по писане, организиран от Френския институт и Асоциацията на преподавателите по френски език в България, призовата първа награда е получила Денислава Тодорова съвместно с Йоана Йорданова и Петя Петкова от ХІІ „Д“ клас.

В края на годината 10 ученици ще завършат с френски езикови дипломи (DELF), издавани от Френското министерство на националното образование. А единадесетокласничките Мария Маринова, Мирослава Демирева, Силвия Минкова и Траяна Долчинкова са защитили отлично свои разработки на френски език и заслужено ще получат сертификат за билингвално обучение, подписан от МОН и Френския институт.

Тази година в олимпиада по испански език са участвали 30 ученици, като 10 от тях са класирани за националния кръг, допълва още зам.-директорът. И уточнява, че Елеонора Дончева е на първо сред учениците от Х клас, а Александра Младенова е класирана на трето място сред деветокласниците.

Елеонора е завоювала и първото място в Националния конкурс за превод. Ивена Ченова и Леонора Петкова от VІІІ „Д“ клас са се явили на конкурс и са получили стипендия, с която са участвали в XI Международен форум за световно културно наследство, проведен в Испания.

12 ученици от XII клас са получили дипломи за владеене на испански език на ниво В2, а двама се показали резултати за по-високото ниво – С1.

Възпитаниците на гимназията тази година имат успехи и по руски език, макар че този език се изучава само като втори. Абитуриентката Маринела Савова се е представила отлично на националния кръг на олимпиадата в Плевен. В международното лингвистично състезание „Русский медвежонок“ избралите да изучават езика на Пушкин ученици достойно са завоювали пет челни места.

Александра Кияшко и Саша Йонова са лауреати от състезанието за философско есе, организирано от Философския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!