Четвъртокласниците от областта са четвърти в страната по роден език

НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО В СТРАНАТА СЕ НАРЕДИХА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО РОДЕН ЕЗИК. Хлапетата влязоха в топ 5 с резултата си от диктовката по роден език, която е част от националното външно оценяване по български език и литература. Средният резултат на учениците от областта е 5,13 точки и е само с четири стотни по-нисък от победителите от област Благоевград.

1763 ученици от 4 клас са се явили на теста по български език и литература. Средният им успех е 12,99 точки и това е единственият предмет, по който четвъртокласниците са повишили леко успеха си, показва статистиката на Регионалното управление на образованието. Миналата година резултатът им е бил 12,65 точки. Най-добрите по български език са НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец, СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Николай Катранов“ в Свищов и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във В. Търново. В дъното на таблицата остават ОУ „Христо Смирненски“ във Водолей, ОУ „Христо Ботев“ във Велико Търново и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Горна Оряховица.

1760 четвъртокласници са се явили на теста по математика и са постигнали среден бал от 12,13 точки. ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във В. Търново води класацията на най-добрите. Следват СУ „Цветан Радославов“ в Свищов, СУ „Г. Измирлиев“ в Г. Оряховица и двете средни училища в старата столица – „Владимир Комаров“ и „Емилиян Станев“. С най-слаби резултати са децата във Водолей, четвъртокласниците на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Г. Оряховица, ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене и ОУ „Христо Ботев“ във Велико Търново.

13,01 точки е балът на четвъртокласниците по „Човекът и обществото”. По този предмет има най-сериозен спад в резултата. Спрямо миналата година сега балът е с 2 точки по-нисък. Явилите се ученици на този тест са 1773. Миниматура по човека и природата са положили 1769 ученици и средният им резултат е 13,87 точки.

1810 четвъртокласници завършиха тази година началното си образование в областта. Те полагат изпити по четири предмета. Общият резултат от всички тестове е 13,01 точки и е по-нисък от миналата година, когато балът е бил 14,18 точки при максимален 20. Въпреки това т.г. учениците от областта са успели да се придвижат с позиция напред и заемат 15-о място сред всички 28 области.

Догодина ще има промени във формата на националното външно оценяване в 4 клас. То ще става онлайн, а в тестовете ще бъдат включени повече задачи с различна трудност и практическа значимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *