70 четения

49 кметове са управлявали Полски Тръмбеш за 134 години

МОЖЕ БИ В БЪЛГАРИЯ САМО ОЩЕ ЕДНА ОБЩИНА Е НАПРАВИЛА КНИГА ЗА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ, които са я управлявали от Освобождението до наши дни. Полски Тръмбеш вече има такава енциклопедия за времето от 1877 до 2011 г. В изданието от 346 страници на издателство „Абагар” има очерци за 49-имата първенци, ръководили селището през последните 134 години. Четивото започва с Еню Караиванов и завършва с Георги Чакъров. Книгата възстановява историята на кметската институция, посочени са най-важните дела и събития на всеки управник, без да се правят изводи. Тя е поредното издание на Историческия музей в града, сътворена от неговия директор Христо Харитонов и от специалиста в търновския архив Тихомир Тонков. Събирането на информация и за двамата не е било лека работа поради липса на изворови данни за управниците, но все пак са успели да се справят прекрасно и да оставят един много ценен дар за поколенията.

1. ЕНЮ ПЕТКОВ КАРАИВАНОВ Е ПЪРВИЯТ КМЕТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ и е бил на поста от 1877 до 1883 г. Първата му работа била да организира учебното дело. Но понеже в селото нямало училище, той уредил класна стая в дома на турския първенец Мъстън Чотоолу. Главили за учител Сава Икономов, който после бил ръкоположен и за свещеник. Учебното дело обаче вървяло трудно, защото не всички били съгласни момчета и момичета да учат заедно. По времето на Караиванов е построена и църквата „Свето Рождество Богородично”, на чийто храмов празник празнува и селището.

2. ГРИГОР ЕНЕВ ПЕТКОВ Е ВТОРИЯТ КМЕТ, КОЙТО Е УПРАВЛЯВАЛ от 1883 до 1887 г., но после е избиран пак в няколко мандата до 1903 г. За него авторите са успели да намерят снимка, а той е син на първия кмет. След като напуска окончателно поста, започва търговия с техника, изкупува жито и го продава в чужбина.

3. ПАНАЙОТ АНГЕЛОВ ИМА МАНДАТ ОТ 1903 ДО 1908 г. Той е бил с опит в управлението, защото бил помощник на Григор Енев. По времето на Ангелов се заражда идеята за организирано ловно движение в П. Тръмбеш, след като в околийския град Търново вече имало такова.

4. АНТОН ГАНЧЕВ (1908 – 1911 г.). По това време у нас излязъл Закон за празниците и неделната почивка, а Ганчев стриктно следял да се прекратява всякаква търговия и работа през празниците. По това време селото вече наброявало 1000 души.

5. ИВАН КР. КАМБУРОВ (1911 – 1914 г.) НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО от този кметски мандат е, че тогава започнала редовната дейност на седмичния пазар. Това се случило през 1911 г., а денят сряда е пазарен за Полски Тръмбеш и до днес. По това време започнала Балканската война, а страната ни подела битка за национално обединение. На плещите на кмета паднала задачата да праща войници и доброволци на фронта, включително и за Междусъюзническата война. Любопитното в този мандат е, че в държавната хазна нямало постъпления от данък за варене на ракия и май Полски Тръмбеш е бил… на сух режим.

6. СТОЙНО Д. БОЖКОВ (1914 – 1918 г.) ЗА ТОЗИ КМЕТ АВТОРИТЕ СА УСПЕЛИ ДА НАМЕРЯТ ДАННИ, че имал голям имот в центъра, част от който дал за настаняване на прогимназията, където имало 157 деца. Градежът на училището започнал през управлението на Божков, но го дали на съд за откраднати строителни материали, после го оправдали. През 1914 г. била открита и първата банка в селото.

7. ХРИСТО ДАСКАЛОВ (1918 – 1919 г.) НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ СЪВПАДА със стопанската криза у нас след войните и олевяването на народа. В края на мандата му се създава групата на комунистите – тесни социалисти, в селото.

8. ИВАН ИВАНОВ КОЦЕВ (1919 – 1920 г.) Е БИЛ КМЕТ И ПРЕЗ 1923 г. По времето на неговия първи мандат, който е много кратък, селото се ръководи от тричленна комисия.

9. МИЛАН НЕНОВ Е КМЕТ ОТ ФЕВРУАРИ ДО АВГУСТ 1920 г. През шестте месеца власт Общинският съвет приема забрана да се секат крушите в местността Под село, а секачите били заплашени със съдебно дирене. Ненов развил идеята за пътната повинност и задължил всички селяни да си правят тротоари край къщите със собствени средства, иначе налагал глоби. Строгостта на кмета е останала в архивите и с това, че уволнил местния стражар, защото бил… много отегчителен. През тази година се учредява Ловно-рибарското дружество „Сокол”, а причините за освобождаването на Ненов от кметския стол са неизвестни.

10. АТАНАС ИВАНОВ ПОПОВ – КМЕТ ОТ 2 СЕПТЕМВРИ 1920 г. ДО 31 ОКТОМВРИ 1920 г. Той е председател на тричленката, която управлявала селото. По негово време П. Тръмбеш се разраснал, почнали да идват много преселници и се появила жилищна криза, вследствие на която няколко семейства се тъпчели в едно стайче.

11. ВЕЛИКО К. ИВАНОВ (1920 – 1921 г.). ДОКУМЕНТИТЕ СОЧАТ, ЧЕ Е БИЛ КМЕТ И ПРЕЗ 1923 Г. Велико спечелил поста със 7 бюлетини от 12 гласа. На пет от бюлетините за него на гърба имало интересен надпис: „Да живеят работническите селски и войнишки съвети – който не работи, не трябва да яде”. През това управление е имало приет проектобюджет в размер на 237 000 лева. По кметско предложение влизат нови пазарни цени на всички земеделски имоти и събиране на данъци като сергийно право, кръвнина, интизап. Едва през 1921 г. в Полски Тръмбеш стъпва ветеринарен фелдшер. Развива се благотворителността, като бедните се водят на списък, раздават се помощи на сираци и на убити във войните. Въпреки добрите идеи Велико е свален от власт заради злоупотреби чрез местен преврат в съвета и мястото му е заето от неговия заместник.

(продължава в следващия брой)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!