2405 четения

Търновски лекари и медицински сестри излизат на протест

Близо 100 представители на медицинската общност във Велико Търново ще се включат в готвения за понеделник национален протест на работещите в системата на здравеопазването у нас. Този заяви за „Борба“ д-р Мая Попова, която ръководи Териториалния координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Мотото на митинга ще бъде „Искаме решение на проблемите днес. Искаме бъдеще на медиците днес. Утре вече ще е късно“.

По думите й, исканията на докторите и професионалистите по здравни грижи обхващат извънболничната и болничната помощ, както и детското и училищното здравеопазване.

„Искаме промяна в Закона за лечебните заведения, позволяващ на общините и държавата да предоставят права за доплащане на трудовите възнаграждения в сектора. Настояваме в бюджета за 2020 година да се предвидят повече средства, за да се изпълнят договорните нива по колективния трудов договор. Наложително е да бъдат повишени цените на клиничните пътеки и в тях да се уточни колко средства да отиват за самото лечение и колко за заплатите на лекарите и медицинските сестри“, изброи д-р Попова.

Тя допълни, че сред исканията е още превръщането на колективния трудов договор в задължителен за всички лечебни заведения.

„От центровете за Спешна помощ например няма желаещи да участват в протеста, защото това са структури, в които заплатите са близо до договорените възнаграждения по колективния трудов договор. Колегите не проявиха интерес за подкрепа и някои приемат действията ни като стачка“, заяви д-р Попова.

В протеста ще се включат и студенти от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и медицински сестри от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Комплексния онкологичен център, ясли и детски градини.

„Искаме стартова заплата 950 лв.! Настояваме за по-високо заплащане на нощния труд, защото към момента заплащането е символично. Студентите пък искат част от стажа им да бъде заплатен, тъй като в последната година на обучението си те работят наравно с медицинските сестри и са в огромна помощ на отделенията“, подчерта Жана Павловска, председател на Областната организация на професионалистите по здравни грижи.

Тя увери, че ако не бъдат чути исканията им, до няколко години страната ни ще остане без медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти.

„Няма медицински сестри, няма акушерки! С темповете, с които ние работим, за да влязат нови кадри в системата, и при тези условия младите медицински сестри ще предпочетат чужбина. С два-три пъти по-високи са възнаграждения зад граница“, увери Павловска.

За търновските лекари и професионалисти по здравни грижи от Териториалния координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването са осигурили три автобуса, които ще ги извозят до София. Протестът ще започне в 11:00 часа пред Министерския съвет.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Търновски лекари и медицински сестри излизат на протест

  • 03.10.2019 в 13:57
    Permalink

    Колко заблуда има на този свят, Божкее! Заплатите се определят от макро- и микро- мениджмънта на болниците. За тези които не знаят макромениджмънта са цените клиничните пътеки и лимити на НЗОК. Микромениджмънта е управлението на Юрдека който с общите пари плаща обществените поръчки, комуналните услуги и заплати. Щом може да дава по 15 -20 000 лв всеки месец заплати на инвазивните кардиолози при положение че консумативите и разходите са за общата сметка значи в микромениджмънта на болницата е проблемът.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!