125 четения

16 солисти свирят на осем рояла във Велико Търново на 21 ноември

КЛАСИКИ НА ТВОРЦИ ОТ ВАГНЕР ДО ГЕРШУИН ЩЕ ЗВУЧАТ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА 16 СОЛИСТИ ОТ ДЕВЕТ ДЪРЖАВИ, КОИТО ЩЕ СВИРЯТ НА ОСЕМ РОЯЛА НА 21 НОЕМВРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Концертът е от 19:00 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Уникалното музикално събитие е част от културния календар на Община Велико Търново и е под патронажа на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. То е част от турнето на музикантите в четирите града – финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Концертът е едно от заключителните събития на фондация „Пловдив 2019“.

„Концерт на 8 рояла“ е музикален проект на живеещия от дълги години в Германия български пианист и педагог проф. Томислав Байнов. Той обединява 16 инструменталисти от девет държави – Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, Филипините и България. Във Велико Търново на 32 ръце те ще изпълнят произведения на композиторите Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и др.

Роялите ще бъдат специално озвучени, за да може всеки един зрител да се наслади на концерта по най-добрия начин.

Диригент на уникалното събитие ще е Григор Паликаров – познат от сцената на Софийската опера и ръководител на Classic FM Shiny Oreshura, композитор, пианист, преподавател и носител на множество международни награди.

По инициатива на Община Велико Търново броени часове преди концерта проф. Томислав Байнов и неговата звездна формация ще проведат майсторски клас с талантливи деца пианисти от града. В урока ще се включат дванадесет възпитаници на Музикалната школа към Младежкия дом във Велико Търново на възраст от 10 до 18 години и четирима ученици пианисти от Средно училище „Емилиян Станев“.

Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg, туристическите информационни центрове на ул. Христо Ботев“ N 5 и на пл. „Цар Асен I“, както и на касата на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. За учащи и пенсионери има преференциални цени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *