1978 четения

Личните лекари ще се обаждат на пациентите си за профилактичен преглед

Джипитата вече ще звънят, пращат есемес или писмо, за да извикат на задължителния ежегоден профилактичен преглед своите пациенти. Същият ангажимент ще имат и денталните лекари, които трябва да обясняват на хората за вредата от тютюнопушенето, употребата на алкохол и нездравословни храни върху оралното здраве. Тези отговорности на специалистите са разписани в проекта на Наредбата за основния пакет дейности, покривани от бюджета на Здравната каса.

Задължителните профилактични прегледи включват измерване на ръст и тегло и лабораторни изследвания – кръвна захар, кръвна картина, урина и ЕКГ. Заплаща се единствено такса за биологичен материал. В повечето търновски лаборатории тя не надвишава 3 лв.

Според Закона за здравното осигуряване неявяването на задължителен ежегоден профилактичен преглед се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при втори пропуск – от 100 до 200 лв. Отговорността да следи за спазването на тази разпоредба има Регионалната здравна инспекция.

Освен информирането за предстоящи прегледи за хората над 18 години общопрактикуващите медици трябва да оценяват рисковите фактори и вредни навици на своите пациенти. При установен риск за здравето ще ги изпращат при специалист.

В пакета влиза още оказване на медицинска помощ в дома на пациента по преценка на личния лекар.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!