1079 четения

62 несретници подслони общинският приют в Г. Оряховица

Социалното заведение за бездомници чества година от отварянето си

 

С ТЪРЖЕСТВО И ГОСТИ ОТ НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ ГРАДА БЕ ОТБЕЛЯЗАН ПЪРВИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА ПРИЮТА ЗА БЕЗДОМНИ ХОРА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Дарители пък се бяха погрижили, както повелява традицията, на събитието да има торта и нищо да не липсва на трапезата. Отец Зоран Мамучевски отслужи водосвет и благослови екипа на социалното заведение. В приюта до момента подслон са открили общо 62 души, от които 46 мъже. Най-голямата гордост на персонала е фактът, че двама от тях са били реинтегрирани.

В институцията са подали ръка на хора с различни съдби, но в повечето случаи несретниците имат семейство, което обаче не желае да се грижи за тях. И така – от упражняващи престижни професии и постигнали много успехи в живота – се оказват бездомни. Сред ползвателите на услугата имало ветеран от Кербала, европейски шампион по борба, десетки висшисти и дори учители.

„През тази година извървяхме дълъг път. С любов към професията успяваме да сътворим поне малко уют за хора, които по една или друга причина са останали на улицата. Благодаря на всички, които помагаха на мен и екипа“, заяви директорът на приюта Силвия Райкова.

Тя допълни, че в момента мястото се обитава от 14 души при капацитет 15 легла. Освен подслон те получават храна, институционална, медицинска и психологическа помощ.

„Само работещите тук знаят какво и колко им е коствала тази година. В крайна сметка обаче смятам, че приютът се утвърди като една от многото социални услуги, които предлага Община Горна Оряховица. Пожелавам на екипа сила, воля и търпение за преодоляване на проблемите, с които ежедневно се сблъсква“, пожела на колектива зам.- кметът на Горна Оряховица Пламен Мадемов.

ШЕФКАТА НА ОБЩИНСКИЯ ОТДЕЛ „СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЪК ПОДЧЕРТА, ЧЕ ПРОЕКТЪТ ЗА ПРИЮТА Е ИЗПЪЛНЕН ОТЛИЧНО, а персоналът работи в пълна сила за връщането на престижа на професията социален работник.

Началникът на дирекция „Социално подпомагане“ в железничарския град Боряна Кирилова пък коментира, че Силвия Райкова се справя перфектно в ръководенето на приюта. Тя подчерта, че нуждата от такова социално заведение в общината е била голяма и с реализирането му се дава шанс за нов живот на много хора в безизходица.

Приютът стана факт с финансиране от 750 000 лв. от Европейския социален фонд и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той се шири на площ от близо 1000 кв. м и представлява двуетажна сграда с двор. В нея е осигурена достъпна среда за хора с увреждания, а потребителите имат право да останат до три месеца в рамките на една календарна година.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *