447 четения

Община Г. Оряховица плаща допълнително на млади лекари да работят в болницата й

МЕСТНАТА ВЛАСТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕДПРИЕ ПОРЕДНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА МЛАДИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, които да практикуват в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. През 2020 година ще функционира общински фонд за финансово мотивиране на новопостъпилите здравни работници в лечебницата. Бюджетът му е в размер на 5000 лв., а средствата ще се използват за кариерното развитие на младите кадри и чисто битовите им нужди.

В основата на инициативата стои управителят на болницата д-р Иван Иванов, а предложението за разкриване на фонда внесъл кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев, който поел този ангажимент в предизборната си кампания. Идеята получила категорично одобрение от общинските съветници, като част от „Бюджет 2020”.

„Важно е да се прави всичко възможно да се предотврати оголването на стационара откъм млади лекари и медицински сестри. Проблемът е повсеместен и засяга не само общинските болници като нашата, но и областните. Затова трябва да търсим начини за решаването му, коментира д-р Иванов.

Успоредно с подпомагането от общинския фонд, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ дава над 20 000 лв. за привличане на млади медицински специалисти. През миналата година лечебницата сключи договори със специализанти и студенти, чиито такси за обучение плаща. От своя страна бъдещите здравни работници поемат ангажимента задължително да работят в стационара за минимум петгодишен период.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *