301 четения

Михаела Филева и още над 200 души подкрепиха петицията за закупуване на медицински хеликоптери

ПОППЕВИЦАТА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА МИХАЕЛА ФИЛЕВА Е СРЕД ПОДКРЕПИЛИТЕ НАЦИОНАЛНАТА ОНЛАЙН ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ. Инициативата има за цел възстановяване на възможността да се превозват пострадали хора с въздушен транспорт и настоява поетапно да бъдат осигурени поне четири летящи съоръжения. Чрез хеликоптерите ще може да се извършва транспортиране на пострадали от всяка точка на страната и света. Медицинската въздушна помощ бе преустановена у нас през миналата година, след като тогава и последното летящо средство бе продадено. Липсата на такъв транспорт превърна България в единствената държава в Европейския съюз без медицински хеликоптери.

„В края на 2019 г. беше обявено, че през 2020 г. се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата – 20 млн. лв., ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж”. Притеснителното в случая е, че на прага на втория месец на 2020 г. по тази тема въобще не се говори, а отново станахме свидетели на нуждата от този вид помощ. За щастие, в случая се отзова екипаж на чуждестранен хеликоптер, но не може непрекъснато да се разчита на помощ отвън”, гласи част от петицията.

ИНИЦИАТИВАТА Е ПОДКРЕПЕНА ОТ ДЕСЕТКИ ЛЕКАРИ, СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ И ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТТА. Всички те се обединяват около тезата, че липсата на въздушен медицински транспорт превръща България в страна от Третия свят.

„Подписвам се, защото синът на мои приятели напусна този свят заради невъзможността да пристигне в болнично заведение навреме, за да му се окаже адекватна спешна помощ“, споделя търновката Красимира Богоева, която е сред подкрепилите искането.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *