3171 четения

Шестима са кандидатите за почетен гражданин на Велико Търново

ИСТОРИКЪТ ПРОФ. МИЛКО ПАЛАНГУРСКИ, ИЗДАТЕЛЯТ НЕЙКО ГЕНЧЕВ, ХУДОЖНИЧКАТА ИВАНИЧКА ПАНЕВА, АДВОКАТЪТ МИТКО МИНЕВ И МАТЕМАТИКЪТ ПАСКАЛ ПИПЕРКОВ са постъпилите предложения за титлата „Почетен гражданин“ на Велико Търново. Постъпила е кандидатурата за посмъртно отличаване със званието и на арх. Димитър Върбанов.

Срокът за номиниране приключи в края на месеца. Подадените предложения ще бъдат обсъждани на сесия на Общински съвет, а удостоените ще бъдат обявени на тържествената сесия на 22 март 2020 г. Проф. Милко Палангурски, който в момента е зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е номиниран от Йордан Цветанов. Професорът е предложен за активната му научна дейност и многобройни исторически книги, голяма част от тях посветени на старата столица. Номинацията му е и за това, че през 2019 г. той е сред инициаторите за реализиране на 140-годишната идея на Драган Цанков и Цани Гинчев Велико Търново да стане историческа и духовна столица на България.

За активното си участие в реализирането на тази идея, която в крайна сметка стана факт с решение на Народното събрание, е номиниран и издателят Нейко Генчев. Той също е подкрепен от Йордан Цветанов, който посочва, че Генчев е достоен да носи титлата „Почетен гражданин на Велико Търново“ и като издател.

Инициативен комитет стои зад предложението адвокат Митко Минев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин“ на старата столица. Той получава подкрепата и на Ротари клуб – Велико Търново.

Зонта интернешънъл номинира художничката Иваничка Панева за дългогодишната й дейност в името на Велико Търново и за това, че разнася славата на града с пейзажите си и многобройните си изложби.

Общинският съветник и учител Евгени Коев е подал кандидатурата на Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН и който е един от основните инициатори и реализатори на идеята за „Светият път“. Българското Камино стана факт за първи път миналата година.

Инициативен комитет „Партитура мунди“ застава зад кандидатурата на арх. Димитър Върбанов. Той може да получи титлата посмъртно за уникалния си труд „Партитура на света: графична хронология на историческото и културно развитие на света”, която обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на ХХ век.

На 22 март ще бъдат отличени и поредните носители на наградата „Велико Търново“. Срокът за номинациите продължава до 15 март.

С. БОЯНОВА

13 коментара за “Шестима са кандидатите за почетен гражданин на Велико Търново

 • 05.03.2020 в 13:37
  Permalink

  Иваничка Панева е моята подкрепа за Почетен Гражданин на В. Търново.

  Отговор
 • 05.03.2020 в 13:46
  Permalink

  Само Паскал Пиперков-НЕ! В никакъв случай-кой и с какъв акъл го номинира?!

  Отговор
  • 07.03.2020 в 8:39
   Permalink

   Да отричаш номинирането за почетен гражданин на идеолога на “ Светият път “ Паскал Пиперков е израз на духовна нищета .

   Отговор
 • 05.03.2020 в 17:23
  Permalink

  Агентите на ДС да бъдат изключени от списъка.

  Отговор
 • 05.03.2020 в 21:22
  Permalink

  Моята прогноза е за един от двамата: Милко Палангурски или Нейко Генчев. Палангурски е оповестен от Комисията по досиетата за сътрудник на ДС по линия на трети отдел – ВКР. За последните години статистиката за ДС-почетни граждани е категорична – Иван Харалампиев и Пламен Легкоступ, засега само номинация на Милко Палангурски.
  При Нейко Генчев случая е по-различен, но обвързан. Неясните му договори с ВТУ за издателска дейност при Харалампиев и Легкоступ го направиха богат човек. ВТУ си остава люпилня за персони с пари, власт и престиж.

  Отговор
 • 05.03.2020 в 22:32
  Permalink

  Клуб традиция: Почетен е само гражданин сътрудничел на ДС или забогатял покрай ДС. Двама са!

  Отговор
 • 06.03.2020 в 15:10
  Permalink

  Подкрепям номинацията на Иваничка Панева . Нейните великолепни търновски пейзажи представят красотата на нашия град по света.

  Отговор
 • 06.03.2020 в 22:40
  Permalink

  КАТЕГОРИЧНО- арх. Димитър Върбанов!

  Отговор
 • 07.03.2020 в 15:17
  Permalink

  Подкрепям номинацията на Паскал Пиперков, защото той не само е подготвил стотици студенти по математика във ВТУ, представил като научен сътрудник на международни форуми свои научни трудове , но е идеологът на “ Светият път “ – българското КАМИНО . Това е каузата на живота му . Тя е подкрепена от национален инициативен комитет и лично от кмета на В.Търново. Избирайки г-н Паскалев за почетен гражданин, общинските съветници подкрепят българското КАМИНО за да стане В. Търново духовна и туристическа столица на България.

  Отговор
 • 07.03.2020 в 15:37
  Permalink

  Подкрепям номинацията на г-н Пиперков – идеологът на “ Светият път “ – българското КАМИНО . Каузата е подкрепена от национален инициативен комитет и лично от г-н Панов. Избирайки г-н Пиперков , съветниците ще подкрепят българското КАМИНО, което ще допринесе В. Търново освен културна да стане духовна и туристическа столица на България.

  Отговор
 • 07.03.2020 в 15:43
  Permalink

  Защо отказвате да публикувате коментара ми?

  Отговор
 • 09.03.2020 в 13:19
  Permalink

  Спрете избора на почетен гражданин! Този конкурс е тотално обезценен!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *