Защо от няколко дни светът е толкова различен, се чуди 15-годишната Пламена Даскалова, която е със синдром на Даун

Деветокласничката мечтае да стане фризьорка и да разкрасява жените

 

МНОГО ОТ ЛЮБИМИТЕ ЗАНИМАНИЯ ЛИПСВАТ НА 15-ГОДИШНАТА ПЛАМЕНА ДАСКАЛОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЯТО Е СЪС СИНДРОМ НА ДАУН. Тази събота тя и семейството й обуват шарени чорапи, тъй като такава е традицията в Международния ден на хората със синдром на Даун – 21 март. Деветокласничката възприема света по различен начин още преди коронавирусът да предизвика пандемия, а сега недоумява защо всички около нея са толкова разтревожени, защо не може да се излиза и защо грипната ваканция продължава толкова дълго време…

Плами обожава да ходи на училище. Тя е възпитаничка на Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица. COVID-19 за нея не означава нищо и не я побиват тръпки, когато някой произнесе това наименование. Знае, че навън върлува грип и за да не се разболеят децата, трябва да учат онлайн. Дистанционното обучение обаче й е трудно, затова се налага многократно да преговаря материала с мама. Най-сложни за усвояване са знанията по физика.

„Липсва ми училището и приятелите. Обичам да съм сред природата и сред хора и сега ми е тъжно, че трябва да стоя вкъщи. Не разбирам обаче защо родителите ми ходят на работа?“, пита 15-годишното момиче.

Уплътнява свободното си време със слушане на музика. ПАМЕТТА Й Е КАТО ИСТИНСКИ КОМПЮТЪР ЗА ТЕКСТОВЕТЕ НА СТОТИЦИ ПЕСНИ. Любимите й изпълнители са Криско, Тита, Гери-Никол, група „Скандау“ и едно от незабравимите й преживявания било посещението на концерт в Горна Оряховица преди две години, където те се изявили. Тя обаче получила привилегията да е зад кулисите и да се докосне до тях отблизо. И до днес разглежда направените тогава снимки със звездите и си припомня отново щастливия момент.

Миналия месец пък деветокласничката бе главно действащо лице във фотосесия от инициативата „Различните деца на България“. Плами застана пред обектива на фотографката Мая Михайлова и позира в подкрепа на акцията, призоваваща за толерантност към хората с увреждания.

„ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЯВЯВА ПОВЕЧЕ СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ СТРАДАНИЯТА НА ДРУГИТЕ. Никой не е застрахован, че утре няма да стане част от хората с увреждания. Не е нужно кой знае какви усилия – достатъчно е да им се усмихвате, да им бъдете приятели и да не ги игнорирате. Чувството да си незабележим за останалите не е приятно“, допълва тя.

Плами има много мечти. Иска да стане фризьорка и да помага за повдигането на самочувствието на жените чрез красиви прически. Според нея обаче визията не бива да е водеща в отношенията между хората и добрият човек е винаги хубав.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: Мая Михайлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.