Водещи новиниОбществоОбщиниПавликени

Румен Гайтански – Вълка вдига завод за 250 млн. край Павликени

Фирмата му „Петрургия“ изкупува земи в целия район заради мегаинвестицията, ще прави базалтови влакна

 

ГОЛЯМ ЗАВОД ЗА БАЗАЛТОВИ ВЛАКНА С БЛИЗО 300 РАБОТНИ МЕСТА И ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, КОИТО СА ДОСТА НАД СРЕДНИТЕ ЗА СТРАНАТА, вдига край Павликени бизнесменът Румен Гайтански – Юнг, известен и с прозвището Вълка. За инвестиционното намерение на управляваната от него компания „Петрургия“ е уведомен и Павликенският общински съвет. Местните парламентаристи вече са одобрили проектите за подробните устройствени планове за района западно от село Върбовка, където ще се разположи предприятието. Цялостната инвестиция в него се очаква да надхвърли 250 млн. лв. Това ще е най-голямото вложение във Великотърновска област, наред с тези за производствените бази на „Кроношпан“ и „Престиж“.

Фирмата „Петрургия“ ЕООД, на която бизнесменът е едноличен собственик, получи правото да добива на концесия индустриални минерали – базалти, от местното находище „Върбовка”. Концесията е за 35 години. За този срок дружеството планира инвестиции за над 2,8 млн. лв. само в находището. Очакваните концесионни плащания ще надхвърлят 4,3 млн. лв. без ДДС, като 50 на сто от тях ще постъпват по бюджета на Общината. Изграждането на предприятието и прилежащата му инфраструктура, високите възнаграждения, обявени от инвеститора, и приходите от данъци и такси, голяма част от които също ще отиват в местната хазна, ще вдигнат доста икономическия стандарт на региона, коментира кметът инж. Емануил Манолов. За това ще допринесе и изграждането на автомагистрала „Хемус“, която ще минава в непосредствена близост до бъдещия завод. „Борба“ разбра, че на няколко пъти в Павликени и Върбовка е идвал и самият Гайтански. Мултимилионерът обикалял с ролсройса си района, в който не спира да изкупува земи.

Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество, доказали наскоро изследвания, а от ценните скали с подобна структура имало само на Марс.

Добиваната суровина ще се използва за трошени фракции, както и във вид на отлети декоративни тела за настилки и облицовка. Базалтът е много устойчив и се използва и за производство на специални бетони.

БАЗАЛТОВИТЕ ВЛАКНА ЩЕ СТАНАТ АБСОЛЮТЕН ХИТ, ОСОБЕНО В СТРОИТЕЛСТВОТО, И ЩЕ СЕ НАЛАГАТ С ЕВРОДИРЕКТИВИ ЗА СМЕТКА НА КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ след няколкото фатални инцидента след пожари по света.

Добиваните край Павликени базалтови влакна, вложени в други материали, повишават до пет пъти якостта, студоустойчивостта и влагоустойчивостта им, сочат предварителните анализи.

Местният парламент на Павликени е заседавал в условията на извънредното положение, за да подкрепи първоначално инвестицията чрез промените на устройствените планове. На предстоящото сега заседание въпросът също ще бъде разглеждан.

Румен Гайтански, който с решение на Софийския градски съд добави към фамилията си и името Юнг, както е бил познат в Германия, стои и зад концесионера на летището в Горна Оряховица.

Договорът за концесия на „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ влезе в сила на 8 юли 2016 г. С 95% участие в консорциума победител е свързаната с Румен Гайтански – Вълка „Кристална вода“. Търгът се превърна в прецедент, защото държавното дружество „Летище Горна Оряховица“ влезе с 5% дял в консорциума победител, като така покри условието за опит, търсено от участниците. Концесионерът пое ангажимент да инвестира 32,1 млн. лв. за 35 години, като 22,4 млн. лв. от тях трябва да бъдат вложени през първите четири години. Според запознати един от най-влиятелните и състоятелни бизнесмени в България е благодетел и на тима на „Арда“ – Кърджали, който е сред отборите с най-големи бюджети у нас. Неотдавна се появи информация, че много заможен българин се интересува и от „Етър“, и това е именно Румен Гайтански.

 

Христо Кавалски – председател на Общинския съвет: „Очакваме стандартът и качеството на живот в района да се повишат с тази инвестиция”

 

“Преди да подложим на гласуване исканото одобрение на ПУП-а, настоявахме да се запознаем с параметрите на инвестиционното намерение. Важно за нас е да не бъдат нарушени екологичните норми и безопасността на жителите. Затова поканихме инвеститора да направи презентация пред членовете на Общинския съвет, като представителите на фирмата заявиха, че методите за добиване на базалта няма да застрашат живота и здравето на жителите в съседните села. Според техните думи производството е високотехнологично и чисто. Всички съветници зададоха свободно своите въпроси. От презентацията стана ясно, че немски учени и инженери ще дойдат и ще живеят две години в Павликени, за да обучат служителите на новата технология. Очаквам, че това ще повиши стандарта на живот в града, както и в близките населени места.”

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Румен Гайтански – Вълка вдига завод за 250 млн. край Павликени

 • Като гледам летището в Горна Оряховица дето го взе на концесия…тревата по голяма от намеренията му към днешна дата.То какви неща се изписаха за концесията му,чак хората взеха че му повярваха.

  Отговор
  • Човека просто усеща че се е задала криза и бърза да препере некой лев

   Отговор
 • Винаги съм уважавал възможностите на природните материали. Ако базалтът е толкова ценен, как така се е взела концесия без никой да разбере? И общината в Павликени да беше станала акционер с поне 50%. Вълкът си е вълк, ще оглозга каквото може за втори ролс ройс /най малко/ Както с летището в Горна Оряховица. А Павликенчени ще духат супата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *