Дават по 430 лв. на зает в птицеферма, по 245 лв. – в свинекомплекс

Земеделското министерство предлага три мерки заради COVID-19

По 430 лева помощ може да получи собственик на птицеферма за всеки работник в стопанството си.

Това предвижда една от трите подмерки за компенсиране на земеделските стопани по извънредната помощ COVID-19, които предлага Министерството на земеделието, храните и горите.

Те бяха обсъдени на видео среща на заместник-министрите на земеделието д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации.

Финансова помощ ще получат и фермери, които отглеждат свине и други селскостопански култури. Парите ще се дават на база брой на персонала за периода март-юни 2020 г. По нея стопаните ще получат 30 лв. за едно лице, заето в земеделски стопанства, отглеждащи други селскостопански култури и по 245 лв. на зает в свинеферма.
istock

По друга подмярка ще се подпомагат стопани, кандидатствали за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. За сектор “Растениевъдство” помощта за отглеждане на плодове е в размер на 500 лв./ха, а за оранжерийни зеленчуци – 5400 лв./ ха.

Относно подпомагането за отглеждане на зеленчуци на открито бяха обсъдени два варианта, като беше избран първият – производителите да получат по 650 лв./хектар.

Помощи ще има и за отглеждането на рози – по 900 лв./ха. и за винени лозя – по 300 лв./ха.

В сектор “Животновъдство” парите ще бъдат разпределени, както следва: за овце и кози – 10 лв. на глава животно; говеда – 53 лв. на глава животно, и за биволи 63 лв. на глава животно. Пчеларите ще получат по 5 лв. за едно пчелно семейство.

istock

Третата подмярка предвижда компенсации за малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти, които имат поне 20% спад на продажбите за периода март – юни на 2020 г., спрямо същия период на 2019 г. Подпомагането ще бъде 5% от декларираните приходи за календарната 2019 г.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.